10 onmisbare tips wanneer je op jezelf gaat wonen

Een nieuwe fase in je leven: op jezelf wonen! Zelf bepalen wat je gaat eten, de hele dag ongegeneerd in je bed blijven liggen, je eigen rommel laten slingeren en zo lang in de badkamer staan als je maar wilt. Op jezelf wonen is eigenlijk echt fantastisch maar er is ook een andere kant natuurlijk. Waar eerst misschien alles voor je werd gedaan, moet je nu toch echt zelf de handen uit de mouwen steken. Don’t worry, wij laten je niet zomaar aan je lot over en helpen je graag!

10 tips voor op jezelf wonen
 

Op welke leeftijd op jezelf wonen?

Er is geen vaste leeftijd wanneer je op jezelf moet gaan wonen. Bij iedereen is de situatie anders. De één gaat studeren en de ander is er gewoon aan toe om een eigen plekje te hebben. Misschien ga je op je 16e op jezelf wonen en misschien ben jij er pas klaar voor als je 30 bent. De gemiddelde leeftijd op jezelf wonen ligt in Nederland vooral tussen de 18 en 30 jaar. Begin dit jaar woonde van de 18-jarigen 89,2% nog thuis en van de 29-jarigen was dit 11,1%. Vrouwen verlaten over het algemeen wel eerder het ouderlijk huis.

Ga vooral pas op jezelf wonen als je er helemaal aan toe bent en als je het financieel voor elkaar kunt krijgen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je hier stress van krijgt want wonen op jezelf moet juist vooral een feestje zijn.

Wat zijn de kosten als je op jezelf gaat wonen?

Dat op jezelf wonen kosten met zich meebrengt is natuurlijk logisch. Tja, op jezelf wonen is tenslotte niet gratis. Je moet ineens overal zelf over nadenken en slim met je geld omgaan. Er zijn misschien kostenposten waar je niet meteen aan denkt maar die wel verstandig zijn om mee te nemen in je begroting.

Naast je huur of hypotheek is het natuurlijk ook wel handig om je fitnessabonnement en je Netflix abonnement mee te begroten. Zo kun je ook weer checken wat je overhoudt om een avondje uit te gaan met je vrienden. Dit zijn dingen die ook bij het op-jezelf-woon-leven horen en horen dus ook bij je maandelijkse kosten.

We hebben hieronder een op jezelf wonen lijst met kosten gemaakt die je absoluut niet mag vergeten:

  1. Huur/hypotheek
  2. Energiekosten
  3. Watervoorziening
  4. Verzekeringen
  5. Gemeentelijke belastingen
  6. Boodschappen
  7. Sport/fitness abonnementen
  8. Netflix/videoland/Spotify
  9. Telefoonkosten
  10.  Internet
  11. Zorgkosten
  12.  Vervoer/OV
  13.  Collegegeld
  14.  Kleedgeld
  15.  Uitgaan en ontspanning

 

10 tips voor op jezelf wonen
 

10 tips voor op jezelf wonen

Wat moet je allemaal doen? Hoe kun je het slimst met je geld omgaan? Op welke manier bespaar je de meeste tijd zodat je ook tijd over hebt voor leuke dingen? Allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd spoken. Je hebt het nog nooit eerder gedaan en gaat voor het eerst op jezelf wonen, logisch dus dat je even wat hulp nodig hebt. De onderstaande op jezelf wonen checklist en tips helpen je vast en zeker.

  1. Spaar voor je uitzet

    Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met spullen verzamelen voor je uitzet. Of je nu van plan bent om over een paar jaar op zelf te gaan of over een paar maanden, sommige spullen heb je hoe dan ook nodig! Wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? Denk aan servies, bestek, waterkoker, tosti-ijzer, koffiezetapparaat, beddengoed, toiletartikelen, potjes en pannen.Spullen voor je uitzet zijn ook slimme cadeaus om te vragen. Je verjaardag en kerst zijn bijvoorbeeld goede momenten om vast een pannenset of strijkijzer op je verlanglijstje te zetten. Als het straks zover is, hoef je niet alles in één keer te kopen.
  2. Check de kringloop

    Op jezelf wonen kost allemaal al genoeg en daarom kun je op sommige dingen best een beetje besparen. Sla daarom tijdens het shoppen voor je huis vooral de kringloopwinkel niet over. Oké, je moet een beetje geluk hebben maar soms scoor je hier echt pareltjes. Misschien vind je wel een oud dressoir die je helemaal kunt pimpen of een toffe vintage tafellamp die je interieur straks helemaal compleet maakt.
  3. Maak een begroting

    De belangrijkste kosten die komen kijken bij op jezelf wonen, heb je natuurlijk in de alinea hierboven al gezien. Bereken alles wat hierin staat even goed voor jezelf uit. Bekijk hierbij ook je huidige levensstijl en of je deze nog steeds zo kunt houden. Wanneer je een echte shopaholic bent, moet je misschien toch wat strenger voor jezelf gaan worden, en als je vaak uiteten gaat, is het wellicht niet zo’n gek idee om toch wat meer zelf te koken.
  4. Regel je verzekeringen

    Hier zit echt niemand op te wachten, maar dit zijn toch wel de belangrijkste dingen die je moet hebben geregeld wanneer je gaat wonen op jezelf. De 4 belangrijkste verzekeringen die je in ieder geval moet hebben zijn: inboedelverzekering, zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reis- en annuleringsverzekering.
  5. Doe bewust boodschappen en check aanbiedingen

    Eén van de voordelen op jezelf wonen is dat je kunt eten waar je op dat moment trek in hebt. Helaas is dit meestal niet de voordeligste manier. Check beter wat er in de aanbieding is en eet mee met het seizoen. Zijn de tomaten in de aanbieding? Maak een grote pan tomatensoep of spaghettisaus en vries het in zodat je er meerdere dagen van kunt eten.
  6. Zorg voor een voorraadkast vol basisproducten

    Even weinig budget of geen zin om boodschappen te doen? Hoe fijn is het als je altijd wat kunt maken met de spullen uit je voorraadkast? Pakken rijst, spaghetti, pastasaus, pannenkoekenmix en groentes in blik zijn producten waar je altijd wel wat mee kan!
  7. Maak schoon op een vaste doordeweekse avond zodat je in het weekend lekker veel vrije tijd hebt

    In op jezelf wonen gaat ook veel tijd zitten. Grote kans dat eerst alles voor je werd gedaan en dat je nu alles zelf moet doen. Dat is best even wennen, en dat is prima. Kies een vaste avond of ochtend voor het huishouden zodat je genoeg vrije tijd over houdt voor leuke dingen. Als je iedere dag een beetje doet, ben je dus iedere dag met het huishouden bezig. Je kunt beter alles in 1x doen zodat je voor de rest van de week nergens meer naar om hoeft te kijken!
  8. Zorg voor een goed koffiezetapparaat

    Een goed koffiezetapparaat ga je nodig hebben! Op jezelf wonen is hard werken, dus dan heb je best vaak een lekker bakkie koffie verdient. Daarnaast is een koffiezetapparaat een echte must als je visite krijgt en ook om de mensen aan te bieden die je helpen met klussen in je nieuwe huis.
  9. Zorg altijd voor een spaarpotje

    Er kan altijd iets gebeuren waar je niet vanuit bent gegaan. Je wasmachine stuk, een maand vol verjaardagen of uit je lievelingsbroek scheuren. Het is dan wel zo handig als je iets achter de hand hebt waar je het probleem mee op kunt lossen. Neem een extra spaarpotje daarom ook mee in je begroting.
  10. Pas overal je adres aan

    Dat de kortingsvoucher van H&M nog bij je ouderlijk huis op de mat valt is niet zo’n groot probleem, maar belangrijke post van de belastingdienst, de bank en verzekeringen zijn wel handig om op het juiste adres te ontvangen. Regel dit in ieder geval eerst en daarna komen je abonnementen en favoriete winkels wel. Vergeet ook instanties als de huisarts en de tandarts niet.

 

Naast alles wat je moet regelen is op jezelf wonen natuurlijk een ontzettend leuke periode in je leven. Je kunt namelijk meer dan je denkt en je wordt er heel zelfstandig van. Wanneer je alles geregeld hebt en duidelijke planningen voor jezelf hebt gemaakt, kun je heerlijk gaan genieten van je eigen huisje!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;