Valentijnsdag: de dag van de liefde! Op 14 februari verrassen we de mensen waar we gek op zijn. We sturen massaal lieve kaartjes naar onze partner, beste vriend(in) of naar onze geheime lover. We overspoelen elkaar met liefde en dat is iets heel moois! Maar wat is Valentijnsdag eigenlijk? Wat vieren we nu precies en waar komt deze dag vandaan? Wij zochten het voor je uit.

De geschiedenis van Valentijnsdag

Wanneer is Valentijnsdag ontstaan? Eigenlijk is daar geen officieel antwoord op. Er zijn namelijk verschillende theorieën over deze dag.

Geschiedenis Valentijnsdag: drie theorieën

  1. In de derde eeuw na Christus was er een Christelijke priester in Rome: Sint Valentijn. Volgens de wet die toen bestond, mochten soldaten uit het leger niet trouwen. Dit mocht niet omdat er werd gedacht dat soldaten die niet waren getrouwd, betere vechters waren en bereid waren om te sterven voor hun Romeinse keizer. Sint Valentijn sloot toch stiekem huwelijken van deze soldaten, omdat hij erin geloofde dat echte liefde alles overwon. Toen de keizer hierachter kwam, is Sint Valentijn vermoord op 14 februari 270. Zou Valentijnsdag ontstaan zijn omdat de priester iedereen liefde gunde ondanks de oorlog?
  2. Een ander verhaal van deze Sint Valentijn is dat hij wonderbaarlijke genezingen kon verrichten. Hij had de pleegdochter van Asterius, de cipier, genezen van haar blindheid. Asterius was hier zó van onder de indruk dat hij zich ook bekeerde tot het Christendom. Op de avond voor de moord van Sint Valentijn had Sint Valentijn een brief gegeven aan Asterius die was gericht aan zijn dochter. Op deze brief stond ‘van jouw Valentijn. Misschien schrijven we dit daarom dus allemaal onder onze geheime liefdesbrief…
  3. Een andere theorie is dat Valentijnsdag een vervanger is van het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest werd op 15 februari gevierd en draaide om vruchtbaarheidsgod Lupercus. Bij de grotten werden namen van ongetrouwde vrouwen in een kom gegooid, waaruit vrijgezellen mannen een naam trokken. Eigenlijk een soort lootje trekken dus. Deze mensen waren tijdens Lupercalia aan elkaar gekoppeld. Toen het Christendom opkwam in Europa, werd dit feest verboden en veranderde het in Valentijnsdag.

Of dit allemaal waar is? We hebben geen idee. Er zijn namelijk weinig harde feiten te achterhalen. De geschiedenis van Valentijnsdag blijft daarom altijd een mysterieus raadsel.

Bekijk ons aanbod valentijnskaarten

Wat is Valentijnsdag?

 

Valentijnsdag betekenis

Wat is Valentijnsdag eigenlijk? En waarom is Valentijnsdag de dag van de liefde? In de veertiende eeuw schreef de Britse schrijver Geoffrey Chaucer een gedicht waarin hij vertelt hoe vogels in het begin van de lente hun partner kiezen. Februari werd vroeger gezien als het begin van de lente waarin vogels nestjes maken en bij elkaar komen in een romantische lentesfeer. Het gedicht van deze schrijver was erg romantisch, en lijkt daarom de betekenis te zijn achter Valentijnsdag. Misschien wel de betekenis en de reden dat we liefdesgedichten voor onze (geheime) liefde schrijven op Valentijnsdag. Kortom: Valentijnsdag staat voor romantiek, en dus noemen we deze ook wel ‘De dag van de Liefde’!

Valentijnsdag: hét liefdesfeest

Hierna is Valentijnsdag eigenlijk een commercieel liefdesfeest geworden dat is begonnen in Amerika. Er kwamen advertenties in kranten om deze dag meer bekendheid te geven. In de twintigste eeuw is Valentijnsdag pas in Nederland bekend geworden. In Nederland stond Valentijnsdag al snel bekend als ‘De dag van de Vriendschap’. Naast verliefdheid is ook vriendschap voor ons dus net zo belangrijk op Valentijnsdag. We geven iedereen die ons lief is de aandacht.

Symbolische betekenis Valentijnsdag

Het hart staat symbool voor de liefde, en dus ook voor Valentijnsdag. Emoties komen vanuit het hart en het hart klopt sneller wanneer je verliefd bent. Logisch toch?! Vroeger dachten mensen zelfs dat het menselijk hart de vorm had van een hartje.

Omdat het hart symbool staat voor de liefde zien we met Valentijnsdag ook alles in de vorm van een hartje: hartjesballonnen, kaarten met hartjes, sieraden met hartjes, chocoladeharten en nog véél meer! We LOVE it!  

Een hele duidelijke verklaring voor deze dag is er dus niet. Toch klinkt het mooi genoeg om lekker mee te doen, en de mensen waar we (stiekem) van houden te verrassen met mooie gedichten, kleine cadeautjes en lieve kaartjes!

Bekijk ons aanbod valentijnscadeaus

Wat is Valentijnsdag?

 


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;