Bij Hallmark begrijpen we als geen ander het belang van waardevolle relaties, en wat is een betere manier om relaties te versterken dan door het uiten van oprechte waardering? Op 1 maart is het Internationale Complimentendag. Dit leek ons dan ook het perfecte moment voor een onderzoek over het geven en ontvangen van complimenten. Onder meer dan 1550 respondenten hebben we onderzocht hoe vaak Nederlanders daadwerkelijk complimenten geven, hoe ze reageren op een complimentje en van wie ze het liefst een compliment ontvangen. Benieuwd hoe het precies zit? Wij vertellen het je graag!

Wat is de waarde van een compliment?

Een complimentje geven: hoe vaak en waarom?

Geef jij regelmatig een complimentje of doe je dat misschien iets te weinig? Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt dagelijks een compliment te geven. 33% geeft aan één keer per week een compliment te geven. Een bescheiden 12% neemt zelfs de moeite om meerdere keren per dag complimenten uit te delen. Waar gaat al die lof naartoe? We blinken vooral uit in het prijzen van vaardigheden en prestaties met maar liefst 75%. Op een goede tweede plaats staan persoonlijkheid en eigenschappen waarmee we graag een ander complimenteren (70%). En zijn er dan ook complimenten die we beter voor ons kunnen houden? Jazeker! Complimenten over bezittingen kunnen we beter vermijden. Minder dan 1% kan dit waarderen.

Een compliment waarmee je raak schiet

Soms krijg je een compliment precies op het juiste moment, met de juiste woorden. Een compliment dat als een warme deken om je heen valt. Uit ons onderzoek blijkt dat een enthousiast compliment het allermeeste raakt. Een voorbeeld van zo’n enthousiast compliment is: ‘’Wauw, wat kun jij goed dansen!’’ Hoe kun je hier nou niet blij van worden?

Daarna komen complimenten vanuit de ik-vorm, zoals ‘’Ik vind dat je heel goed kan dansen.’’ En laten we complimenten met humor niet vergeten. Een compliment met een knipoog zoals ‘’Je moves zijn jaloersmakend, wanneer krijg ik dansles van je?!’’ brengt gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de ander. Laten we dus allemaal wat meer van die enthousiaste, oprechte complimenten de wereld in gooien!

Tip van Hallmark: Zeg het met een complimentkaart

Wat is de waarde van een compliment?

Jongeren geven vaker een compliment dan 65-plussers

Wat opvalt, is dat Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar (52%) vaker dagelijks complimenten geven dan 65-plussers (39%). Een complimentje om bestwil? 10% zegt wel eens complimenten te geven terwijl hij of zij het niet meent. Het lijkt erop dat er een generatiekloof is als het gaat om het geven van compliment waarbij jongeren meer waardering uiten dan ouderen. Zou dit iets te maken kunnen hebben met het gebruik van sociale media?

De waarde van on- en offline complimenten

In de huidige digitale wereld geven we elkaar de hele dag door likes. Maar staat een druk op die ‘like knop’ gelijk aan het geven van een compliment? Nederland is hier verdeeld over. 51% ziet het geven van een like als een compliment. Maar wie zijn dan die digitale complimentgevers? De jongere generatie (onder de 35 jaar) is meer geneigd om een compliment via sociale media te delen dan de 55-plussers. Hoeveel waarde hecht jij aan een online complimentje?

60% van de Nederlanders ontvangt een compliment toch liever face-to-face. Dit vanwege het directe en oprechte karakter hiervan. Blijf dus vooral die complimentjes persoonlijk tegen iemand zeggen, want ze worden écht gewaardeerd! Voor bijna 25% maakt de manier niet, zolang de liefde maar wordt overgebracht.

Ontdek alle complimentkaartjes

Wat is de waarde van een compliment?

Een complimentje ontvangen moeilijk?

Weet jij niet hoe je moet reageren op een complimentje en word je hier maar ongemakkelijk van? Je bent niet de enige! Meer dan 25% probeert het compliment te minimaliseren of zegt zelfs dat het niet waar is. Het gaat namelijk best simpel: ‘nee joh, ik heb dit jurkje al heel lang’ of ‘ben je gek, ik kan dat helemaal niet zo goed’. Het ontvangen van een complimentje blijkt dus eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk te zijn. Is dat ook herkenbaar voor jou? Wij helpen je graag bij het aannemen van een compliment. Als we kijken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen, ontvangen mannen nét iets makkelijker een compliment dan vrouwen. 4% van de mannen vind het gemakkelijk om een complimentje aan te nemen, terwijl maar 1% van de vrouwen dat zo ervaart.

Ongeveer 66% van ons zegt gewoon ‘dankjewel’ nadat we een compliment hebben gekregen. Wat opvalt, is dat we stiekem het liefst complimenten krijgen van onze partner (42%) terwijl we zelf juist het vaakst complimenten geven aan familie. Denk de volgende keer dus ook even aan je partner bij het geven van een complimentje. Wie weet werkt het aanstekelijk en krijg je er ook weer eentje terug.

Ontvang 20% korting op je eerste bestelling

Join the club! Maak het jezelf gemakkelijk met een account vol voordelen.

Waar worden de meeste complimenten uitgedeeld?

Ondanks dat we er allemaal anders mee omgaan, een complimentje is iets moois. Maar waar in Nederland worden de meeste complimentjes uitgedeeld? Dat is in Friesland! Zij staan bovenaan de lijst als de meest complimenteuze provincie van Nederland. 58% van de Friezen zegt dagelijks een complimentje te geven. Utrecht en Noord-Holland staan op een mooie tweede en derde plek met 47%. In Groningen en Drenthe mogen ze nog iets meer met complimenten strooien. Vind jij het geven van een complimentje ook best lastig? Wij inspireren je graag bij het geven van een compliment.

Het is mooi om te zien dat bijna de helft van de Nederlanders dagelijks een complimentje geeft. Of je nu liever face-to face complimenten deelt of een dikke vette like geeft op social media, één ding is zeker: een compliment geven en ontvangen zorgt voor wat extra zelfvertrouwen en een positief gevoel. Verspreid daarom op Internationale Complimentendag een enthousiast complimentje. En als je er één krijgt, mag je deze gewoon met een glimlach ontvangen!


Welke complimentkaart ga jij binnenkort sturen?

; ;