1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie algemeen
  4. Hoe reageer je op een compliment?

Een complimentje ontvangen is iets positiefs, maar hoe makkelijk vind jij het om een compliment te ontvangen? Waar de één grote glimlach krijgt en gemakkelijk 'bedankt' zegt bij het ontvangen van een compliment, voelt de ander zich juist heel ongemakkelijk. Het is niet erg om een beetje bescheiden te zijn, maar wanneer je een complimentje krijgt mag je deze met trots aannemen! Hoe je dat doet lees je hier!

Wat gebeurt er als je een compliment krijgt?

Hoe je ook reageert op een compliment, je groeit en bloeit ervan. Een mooi compliment bezorgd je een positief gevoel.

Wat gebeurt er precies als we een compliment krijgen? Een compliment zorgt voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Dopamine zorgt voor een gelukkig en positief gevoel, maar het zorgt ook voor herhaling. Je kan er dus naar verlangen om weer een compliment te krijgen. Hierdoor ben je gemotiveerder en productiever, en geef je zelf ook sneller weer een compliment aan een ander. Complimenten zorgen daarmee voor betere relaties!

Een compliment ontvangen: hoe doe je dat?

Hoe reageer je op positieve feedback? Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet altijd. Althans, niet voor iedereen. Soms is een compliment ontvangen ook best een beetje lastig. We kunnen het lastig vinden om in de belangstelling te staan en zijn geneigd om een complimentje terug te geven zodat we weer quitte staan. Dit is nergens voor nodig!

Hoe een compliment aanvaarden? Accepteer het compliment door simpelweg 'dankjewel' te zeggen. Hier krijg je vanzelf een glimlach bij op je gezicht. Wees assertief wanneer je dit uitspreekt. Je hoeft niet bang te zijn om arrogant over te komen, want je krijgt dit compliment niet voor niks. Een compliment krijgen is leuk, maar een compliment kunnen ontvangen maakt het nog leuker! Je zelfvertrouwen krijgt er een boost van, en dat door alleen maar met een opgeheven hoofd 'dankjewel' te zeggen.

Een compliment ontvangen op de werkvloer

In de blog 'Complimenten geven: hoe doe je dat?' hebben we het ook al even over complimenten op de werkvloer gehad. Van vrienden of familie krijg je misschien vaker een compliment over je uiterlijk of persoonlijke eigenschappen. Van collega's krijg je waarschijnlijk sneller een compliment over je werkzaamheden of geleverde prestaties.

Wanneer je een compliment ontvangt op de werkvloer, krijg je ook meteen een beeld van hoe jij wordt gezien door je collega's. Daarnaast kom je erachter wat goed gaat en weet je dus ook waar je vooral mee door moet gaan. Wat kun je het best doen als je een compliment krijgt van een collega? Bedank je collega door heel simpel 'bedankt voor je compliment' te zeggen. Daarnaast is het ook goed om door te vragen zoals: 'bedankt voor het compliment, welke dingen uit mijn presentatie vond je precies goed'? Zo kun je uit een compliment nog meer feedback halen waar je wat mee kunt. Na deze positieve feedback ben je zelf ook gemotiveerder om vaker een compliment aan je collega te geven.

Hoe kun je beter niet op een compliment reageren?

Er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen of zeggen wanneer je een compliment krijgt. De gever van het compliment bedoelt het hoe dan ook goed, anders neemt hij of zijn de moeite niet om dit compliment voor jou uit te spreken.

Geef beter geen compliment terug. Dit komt niet oprecht over. Als iemand je een compliment geeft is dit geen inkoppertje om er één terug te geven. Het is ook heel makkelijk om het compliment af te zwakken. Eigenlijk kun je hiermee de gever van het compliment beledigen. Wanneer je bijvoorbeeld een compliment krijgt over je outfit en vervolgens zegt dat je het al vijf jaar hebt, kan de gever van het compliment het gevoel krijgen dat hij of zij dit eerder had moeten opmerken.

Nu je weet hoe je een complimentje moet ontvangen, wordt een complimentje ontvangen extra leuk! Met een assertieve 'dankjewel' en een glimlach krijg jij na het ontvangen van een compliment een gelukzalig en zelfverzekerd gevoel. Je zal straks ervaren hoe heerlijk dat voelt!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;