Matia

 

 • Paspoort:
 • Wie: Matia Heesakkers
 • Leeftijd: 24
 • Beroep: iIlustrator (volg Matia op instagram: @matia.studio)
 • Privé: woont samen met heel gezellige huisgenoten
 • Hobby’s: hockey, hardlopen, wielrennen, tekenen, spelletjes doen, feestjes
 • Raakt geïnspireerd door: andere culturen, natuur en Pinterest
Hoe ben je begonnen met illustreren?

Als kind was ik al aan het tekenen. Mijn moeder nam vroeger een pen mee als we naar een restaurant gingen, omdat ik altijd op papiertjes of servetjes wilde tekenen. Dat creatieve zit wel in de familie, zo maakte mijn oma van oude stofjes mooie kleden en bekleedde ze doosjes. Toen ik ging studeren heb ik getwijfeld over de kunstacademie, maar het werd communicatiewetenschap. Toch bleef het tekenen kriebelen. Na het afronden van mijn studie ben ik er gewoon voor gegaan en sloot ik me aan bij een online community op facebook met ondernemende vrouwen. Hier werd ik door iemand gevraagd als sneltekenaar op een bruiloft om portretten te maken van de gasten en zo ben ik begonnen met live illustreren. Dat was een leuke start, maar daarna ben ik vooral gegroeid via Instagram.

Hoe kwamen jouw illustraties terecht bij Hallmark?

Twee jaar geleden kreeg ik een tip door waarin Hallmark op zoek was naar nieuw talent dat een kaartencollectie mocht ontwerpen en daar heb ik op gereageerd. Tot mijn grote verbazing kreeg ik na een tijd wachten bericht dat ik was uitgekozen en toen kreeg ik eigenlijk de vrije hand om een collectie te maken naar eigen inzicht. Daarna zijn we een samenwerking aangegaan en heb ik in de tussentijd al veel nieuwe kaarten toegevoegd aan de collectie, voor uiteenlopende momenten.

 

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik ben net een beetje aan het switchen, want na drie jaar portrettekenen merkte ik dat ik daar minder energie uithaal. Nu maak ik meer geboortekaartjes en trouwkaarten. Ook wil ik graag een prentenboek maken, dus daar verdiep ik me nu dagelijks in. Meestal werk ik mijn mails weg, beantwoord ik berichtjes op Instagram en check ik welke tekeningen ik die dag ga maken. Ik werk vaak ook op locatie, zoals op een feestje of bruiloft.

Hoe ga je van een schets naar een ontwerp

Soms krijg ik een opdracht waarbij ik heel vrij ben en soms krijg ik bepaalde richtlijnen vanuit de opdrachtgever. Het kan zijn dat ik meteen een beeld heb bij wat ik wil maken of ik kijk voor inspiratie op Pinterest en krijg dan vanzelf weer nieuwe ideeen. Meestal maak ik meerdere schetsen, allemaal met een andere invalshoek om mezelf uit te dagen. Ik leg de ontwerpen voor bij de klant en na de feedbackronde werk ik de tekeningen uit op mijn iPad met een Apple Pencil en het programma Procreate. Ik ben ooit begonnen met waterverf en fineliner, omdat ik dat toevallig in huis had, maar de beste investering tot nu toe is een iPad en Apple Pencil, want hiermee kan ik echt elk detail naar mijn zin uitwerken en aanpassen.

Matia

 

Vind je het een voordeel of een nadeel om autodidact te zijn?

Soms een voordeel en soms een nadeel. Het nadeel is dat ik niet alle technieken heb kunnen ontdekken en uitproberen tijdens een studie, zoals op de kunstacademie. Ook heb ik soms moeite met verhoudingen, dat zit niet ingebakken en moet ik toch echt vaak oefenen. Maar het voordeel van de studie communicatiewetenschap, is dat ik ook de kennis heb om marketing in te zetten en zo mijn illustraties bekendheid te geven, bijvoorbeeld op Instagram. Daar komen veel opdrachten uit voort.

Hoe vind je het dat jouw kaarten niet alleen online, maar ook in de winkel verkrijgbaar zijn?

Een paar maanden geleden kondigde Hallmark aan dat ze mijn goedlopende kaarten (waaronder die met Jip erop) ook in de winkels en supermarkten wilden gaan verkopen. Ik heb een aantal nieuwe ontwerpen gemaakt voor diverse momenten en toegevoegd aan de collectie voor retail. Ik ben heel erg trots dat nu nog meer mensen mijn kaarten kunnen zien en versturen en krijg vaak leuke berichtjes van mensen die mijn kaarten in de winkel of supermarkt kopen. Ik heb zelfs de kaart met Jip erop voorbij zien komen op televisie, in een programma waarbij iemand een cadeau gaf met deze kaart erbij, hoe leuk is dat?! Zelf verstuur ik ook het liefst handgeschreven kaarten, dat maakt het toch net wat persoonlijker.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Veel van mijn inspiratie haal ik uit de natuur, boeken of verhalen. Ik kijk ook op Pinterest en volg andere illustratoren. Dan heb ik soms een idee en typ ik dat snel in mijn telefoon en werk ik het later uit. Mijn reizen naar Australië en Thailand hebben me ook geïnspireerd, omdat een andere cultuur veel nieuwe ideeën met zich meebrengt. Soms kan het ook een foto zijn die ik onderweg maak, die als inspiratiebron dient. Andere illustratoren die ik bewonder zijn bijvoorbeeld Izzy Burton, zij maakt zulke sfeervolle tekeningen, maar ook Fiep Westendorp, door wiens tekeningen ik vroeger al geboeid was of Mark Janssen, met zijn surrealistische dieren zijn voor mij inspiratiebronnen met een unieke eigen stijl.

Hoe vaak verstuur je zelf een kaart?

Ik probeer het echt in mijn systeem te krijgen, want het is zo leuk om een kaartje te krijgen. Nu mijn eigen kaarten in de winkel liggen, stuur ik steeds vaker een kaartje op diverse momenten. Ik krijg soms ook kaarten met mijn eigen illustraties van vriendinnen, die me laten weten dat ze trots op me zijn, zo lief! De laatste kaart die ik stuurde was een verjaardagskaart naar een vriendin die 26 werd en het niet kon vieren door corona maatregelen. Ook weer een eigen kaartje, die met een grote verjaardagstaart erop.

Hoe ziet jouw ideale zomer eruit zonder beperkingen?

Het liefst zou ik weer een verre reis maken, naar Sri Lanka of Zuid-Amerika. Ik wil graag de wereld zien, maar als het in Nederland lekker weer is, krijg ik hier ook echt een zomergevoel. Ik hoop dat ik weer eens naar een festival kan om te dansen met vriendinnen en weer op te laden om zo mooie nieuwe dingen te maken. Ik vind het lastig om vrij te nemen wanneer ik niks gepland heb, dus ik neem me voor om leuke dingen in te plannen en er een mooie zomer van te maken.

 • Dilemma's:
 • Verjaardagsappje of kaartje? - Kaartje natuurlijk, dat spreekt voor zich.
 • BBQ of salade? - BBQ, het liefst met een stukje duurzaam vlees.
 • Vakantie in eigen land of buitenland? - Het liefst in het buitenland om andere culturen te ontdekken, maar Nederland is ook prachtig heb ik afgelopen jaar wel ervaren.
 • Zwembad of zee? - De zee is rustgevend en frisse zeelucht altijd fijn.
 • Hangmat of loungestoel? - De hangmat! Hier krijg ik echt een vakantie vibe van.
 • Italiaanse gelato of een waterijsje? - Italiaanse gelato met een bolletje chocolade en framboos.

Stuur een leuke kaart van Matia!

; ;