Nieuw jaar, nieuwe kansen! Het is weer tijd om vooruit te kijken, nieuwe doelen te stellen en goede voornemens te bedenken. Wij snappen heel goed hoe lastig het is om voornemens te kiezen waar je je langer dan één week aan gaat houden. Wij hebben een top 20 goede voornemens op een rijtje gezet die je wél vol kunt houden.

Wat zijn goede voornemens?

Leuk dat je goede voornemens voor het nieuwe jaar gaat bedenken, maar hier heb je natuurlijk veel meer aan als je de daadwerkelijke betekenis hiervan weet. Wij leggen je de goede voornemens betekenis graag uit.

Een voornemen is een afspraak die je met jezelf maakt om te gaan doen. Als je een goed voornemen voor jezelf hebt vastgesteld is het handig om hier ook meteen een plan van aanpak bij te maken. Een goed voornemen slaagt alleen als je bereid bent om aan jezelf te werken en om mogelijk je levensstijl aan te passen. Vraag jezelf af waarom je die ene verandering wil maken en of het je echt gelukkiger maakt. Als je ergens voor wilt gaan en er 100% achterstaat, dan gaat het je lukken!

Onze top 20 goede voornemens

 

Top 20 goede voornemens

Wij hebben geen top 10 goede voornemens, maar een top 20 met goede voornemens voor je gemaakt. Natuurlijk hoef je je echt niet aan alle twintig voornemens te houden. Al is het er maar één! Deze goede voornemens lijst geeft je vast en zeker wat inspiratie. Check of er iets voor je tussen zit en go for it.

Goede voornemens nieuwe jaar:

 
 1. Stuur vaker een ‘zomaar’ kaartje
  Laten we gelijk goed beginnen. Je denkt vast en zeker regelmatig aan een ander en hoe dankbaar je voor diegene bent. Vertel het met een kaartje. Een verjaardag is namelijk echt niet het enige moment om een kaartje te sturen.
 2. Breng meer tijd met familie door
  De tijd vliegt en een week is na drie keer knipperen met je ogen alweer voorbij. Sta toch wat vaker stil bij de familie die je hebt. Wil je vaker langs je oma gaan? Een kopje thee met je moeder drinken of een wandeling maken met je broer? Doe het. Reserveer bijvoorbeeld altijd de eerste zaterdag van de maand een dag(deel) om met familie door te brengen.
 3. Geniet meer
  Dit is simpel en lastig tegelijkertijd. Ga eens na waar je echt gelukkig van wordt en probeer hier meer tijd voor te maken. Schrap wat dingen uit die overvolle agenda en doe waar je blij van wordt. Denk vooral aan kleine dingen want dan houd je het langer vol. Vaker relaxen met een kop thee op de bank, een lange avondwandeling maken of een goed boek lezen.
 4. Leg vaker je telefoon weg
  Het is voor bijna iedereen een gewenning geworden om 24/7 je telefoon te checken. Tuurlijk, het is handig dat hij er is maar probeer iets vaker de wereld waar je in leeft waar te nemen. Ben je met vrienden of familie? Praat gezellig met elkaar en haal herinneringen naar boven. Maak je een wandeling? Kijk dan niet continu naar je telefoonscherm, maar geniet van de omgeving.
 5. Solliciteer op die ene leuke baan
  Haal je al een tijdje geen energie meer uit je baan en zit je er alleen nog omdat je het zo gezellig hebt met je collega’s? Kijk dan toch eens om je heen voor een andere baan. Met die leuke collega’s kun je altijd nog afspreken. Zie je een leuke baan en twijfel je of je hier wel geschikt voor ben? Probeer het gewoon. Wie weet geven ze je de kans om het te leren. Wie niet waagt, wie niet wint.
 6. Ga positiever in het leven staan
  Het is heel makkelijk om te benoemen wat niet goed gaat of wat je niet leuk vindt, maar bekijk het eens van de andere kant. Met negatieve gedachtes maak je het niet alleen moeilijk voor jezelf, maar andere mensen gaan ook liever met mensen om waar ze energie van krijgen. Bekijk alles eens van de zonnige kant, dan is alles zoveel leuker!
 7. Geef jezelf wat vaker een complimentje
  Iedereen is uniek en dat is iets heel moois. Kijk in de spiegel en geef jezelf eens een complimentje. Het hoeft natuurlijk niet altijd om je uiterlijk te gaan. Heb je hard gewerkt vandaag? Of heb je iets gedaan buiten je comfort zone? Daar mag je trots op zijn.
 8. Ga beter met je geld om
  Juist nu alles duurder wordt is het verstandig om je eens te verdiepen in je geldzaken. Geef minder geld uit aan impulsaankopen en maak regelmatig de tijd voor je administratie. Zijn er organisaties waar je onnodig geld aan uitgeeft of kunnen bepaalde abonnementen misschien goedkoper?
 9. Ga eindelijk eens die ene hobby doen die je leuk lijkt
  ‘Ik durf het niet, ik kan het toch niet, ik heb geen tijd’ zijn allemaal excuses die je hebt om iets NIET te doen. Maar als het je écht leuk lijkt, moet je het gewoon proberen en hier tijd voor maken. Uiteindelijk krijg je er energie van en dat werkt ook weer positief op je humeur.
 10. Besteed meer taken uit en vraag om hulp
  Het is niet mogelijk om alles zelf te doen, hoe graag je dat ook zou willen. Dit kan natuurlijk van toepassing zijn met taken op je werk, maar ook met taken in bijvoorbeeld het huishouden. Heb een beetje vertrouwen in de mensen om je heen. Je wilt tenslotte niet overspannen thuis zitten omdat je zo eigenwijs bent geweest.
 11. Ga eerder naar bed
  We hebben allemaal rust en ontspanning nodig maar we geven dit onszelf te weinig. Met genoeg slaap, krijgen we meer energie en met meer energie houden we ook alle andere goede voornemens een stuk beter vol!
  Tip: Koop een wekker en laat je telefoon in de woonkamer liggen, anders blijf je weer uren onnodig scrollen.
 12. Kom voor jezelf op
  Jij doet ertoe! Ben je het ergens niet mee eens? Ben je iets even helemaal zat? Zeg het. Je hoeft echt niet alles te doen wat een ander aan je vraagt. Zeg vaker ‘nee’ en geef je grenzen aan. Jouw mening telt ook.
 13. Schrijf iedere dag iets op waar je dankbaar voor bent
  Dit goede voornemen gaat een beetje samen met voornemen nummer 6. Er zijn zoveel mooie dingen die je tijdens een rot dag misschien niet eens inziet. Schrijf aan het einde van de dag op waar je dankbaar voor bent. Denk aan dingen als: de zon die scheen, veel werk verzet, een dak boven mijn hoofd, goed geslapen vannacht of lekker geluncht vandaag. Zo simpel kan het zijn.
 14. Reserveer vaste momenten in je agenda voor het huishouden
  Schoonmaken, stofzuigen, de was opvouwen en strijken… allemaal taken waar we niet op zitten te wachten maar die wel moeten gebeuren. Zorg ervoor dat het in je systeem komt door vaste momenten uit te kiezen voor het huishouden.
 15. Boek een vakantie om bij te komen
  Als we op vakantie gaan willen we altijd veel te veel. We willen de omgeving verkennen, cultuur snuiven, verschillende stranden zien, een marktje bezoeken en bergen beklimmen. Boek gewoon eens een vakantie waarin je helemaal niets moet. Al is het ergens in de middle of nowhere. Met alleen een zwembad of strand en een goed boek, kun je echt even je batterij opladen.
 16. Verspil minder voedsel
  We verspillen heel veel voedsel met elkaar. We maken al snel teveel eten klaar en gooien de restjes weg. Denk hier de volgende keer iets beter bij na. Je kan het overgebleven eten invriezen of langsbrengen bij de buurvrouw. Zien je bananen er niet meer zo mooi uit? Doe ze in een smoothie. Is het brood niet meer vers? Maak er een tosti van.
 17. Eet elke dag een stuk fruit
  Afvallen en sporten zijn misschien wel de meest voorkomende goede voornemens. Het is alleen lastig om deze voornemens vol te blijven houden omdat je dan een grote verandering in je dagelijks leven moet gaan maken. Wanneer je een gezondere levensstijl wilt gaan aannemen, kun je het best met kleine stapjes beginnen. Begin met het eten van minimaal één stuk fruit per dag. Deze vitamines zorgen voor een betere weerstand waardoor de kans kleiner is dat je ziek wordt.
 18. Geef geen aandacht meer aan mensen waar je geen energie van krijgt
  Heb jij een vriendin die alleen maar naar je toekomt wanneer er iets aan de hand is? Of heb je een collega die continu negatief op je inpraat? Door deze negatieve energie ga je je down voelen. Geef deze mensen niet teveel aandacht. Besteed liever je tijd aan mensen die altijd voor je klaarstaan en waar je mee kunt lachen.
 19. Maak een gedeelde agenda met je partner
  Niets is zo vervelend als dubbele afspraken of plotseling naar een afspraak moeten gaan waar je niets vanaf wist. Maak een gezamenlijke agenda met je partner waar je alles inzet. Zo kun je je ook wat meer in elkaar interesseren en geen afspraken vergeten. Staat er een avond niets in de agenda? Plan dan een avondje quality time in.
 20. Verbeter je tijdsplanning op het werk
  Om je tijd goed in te delen en productief te werken, is het van belang dat je een prioriteitenlijstje maakt. Focus je op één taak tegelijkertijd en doe de moeilijkste dingen meteen in de ochtend. Vergeet ook je pauze niet! Rust even uit zodat je hierna alles weer met een frisse blik kan bekijken. Tegenwoordig zijn meetings op het werk erg populair. Zit jij meer in meetings dan dat je met je werk bezig bent? Ga hierover in gesprek en skip meetings die niet relevant voor je zijn.

Tijd voor een frisse start. Met bovengenoemde voornemens gaat dat vast en zeker goedkomen. Kies een goed voornemen waar je helemaal achterstaat en dat echt bij je past. YOU CAN DO THIS! Maak er een mooi nieuw jaar van. Succes!

Bekijk ons aanbod nieuwjaarskaarten

 


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;