1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie algemeen
  4. Wat Nederlanders écht gelukkig maakt op de werkvloer

Wat Nederlanders écht gelukkig maakt op de werkvloer

Een groot deel van ons leven beleven we op ons werk. Extra belangrijk dus dat we het naar ons zin hebben. Maar zijn we ook daadwerkelijk gelukkig op de werkvloer? Maar liefst 81% van de Nederlanders geeft hun huidige baan een zeven of hoger. Positief nieuws dus! Onder bijna 1000 respondenten onderzocht Hallmark welke factoren ervoor zorgen dat we een fijne werkweek hebben, wat voor impact thuiswerken heeft en of wisselen van baan invloed heeft op ons werkgeluk. Veranderingen zoals een nieuwe baan zijn belangrijke mijlpalen in het leven, en dat zijn momenten die we zeker mogen vieren!

Lekker blijven zitten of overstappen?

De keuze om bij je huidige werkgever te blijven of ergens anders te gaan werken is niet altijd makkelijk. De resultaten van ons onderzoek laten zien dat ruim 44% van de mensen al meer dan 10 jaar in dezelfde functie werkt.

En wanneer we ons huidige werk een cijfer moeten geven? Is dat dan een voldoende? Ja zeker! Bijna 42% van de respondenten geeft zijn of haar baan een dikke 8. 19% geeft hun baan een 9 en meer dan 11% geeft hun baan zelfs een 10.

Toch heeft 34% in de afgelopen 5 jaar een sprongetje naar een nieuwe baan gewaagd. En hoe bevallen die nieuwe banen? Voor 42% is het gras echt groener aan de overkant. 36,4% zegt zelfs veel gelukkiger te zijn. 16% zegt geen veranderingen qua geluk te ervaren en 5,6% is minder tevreden op zijn of haar nieuwe werkplek.

Bekijk ons aanbod complimentenkaarten

werkplezier hallmark

Sfeer, salaris en stabiliteit

Wanneer het op werkgeluk aankomt, is er natuurlijk niet één magische formule. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat we blij zijn op de werkvloer. In ons onderzoek vroegen we welke factoren nu écht belangrijk zijn. De resultaten waren duidelijk: fijne collega’s, een goed salaris en flexibele werktijden staan bovenaan de lijst.

  1. Fijne collega’s

    Voor 75% van de respondenten zijn fijne collega’s de belangrijkste factor voor plezier op het werk. Wij begrijpen dat wel! We brengen tenslotte veel tijd door met onze collega’s. Een collega waarmee je kunt lachen en sparren, kan het verschil maken tussen een goede en minder goede dag.
  2. Goed salaris

    44% van de respondenten geeft aan dat salaris een belangrijke rol speelt. Een eerlijk salaris zorgt niet alleen voor het inkomen, maar draagt ook bij aan waardering en erkenning.
  3. Flexibele werktijden

    In een tijdperk waarin we steeds meer geven om een goede balans tussen werk en privé, vindt 42% van de respondenten flexibele werktijden een belangrijke factor. Met flexibele werktijden kun je je werk en privéleven makkelijker combineren, waardoor je meer vrijheid hebt en misschien zelfs minder stress ervaart.

Complimenten en waardering

Zijn complimenten en waardering cruciaal voor werkgeluk? De resultaten van ons onderzoek laten zien dat waardering van collega’s bijna net zo belangrijk is als die van een leidinggevende. Ruim 44% vindt dat het krijgen van complimenten en erkenning van hun leidinggevende essentieel is voor hun werkplezier. 42% van de respondenten vindt het belangrijk om erkenning van hun collega’s te ontvangen. Een beetje waardering kan de motivatie en betrokkenheid sterk vergroten. En af en toe een schouderklopje krijgen van een collega is ook gewoon fijn, toch?

Gezellige collega’s: alleen op de werkvloer of ook privé?

Dat collega’s een enorme impact hebben op je werkplezier moge wel duidelijk zijn. Ruim 58% vindt het fijn als collega’s interesse tonen in hun privéleven. Dat kan al met een simpele vraag over het weekend bijvoorbeeld. Daarnaast houdt ruim 56% van gezellige gespreksstof en gedeelde interesses, zoals een slap praatje over een favoriete serie. Ook een luisterend oor voor persoonlijke gebeurtenissen wordt gewaardeerd door 42%. 37% hecht er waarde aan om een kaartje of kleine attentie te ontvangen bij belangrijke levensmomenten, zoals een huwelijk of pensioen.

75% vindt een fijne samenwerking en onderlinge gezelligheid belangrijk in het contact met collega’s. Opvallend genoeg heeft dan ook bijna 65% buiten het werk goed contact met één of meer collega’s. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke hobby’s of een etentje met elkaar.

Thuiswerken: flexibiliteit of strikt beleid?

Werkgevers bieden steeds vaker de optie om thuis te werken. Toch werkt een groot deel van de ondervraagden (58%) nooit vanuit huis. Bijna 28% van de respondenten werkt 1 tot 2 dagen thuis. Slechts 6% werkt de hele week thuis.

Hebben we dan ook zelf voor het zeggen wanneer we thuis willen werken? 41% geeft aan dat er een richtlijn is maar dat enige flexibiliteit is toegestaan. 30% geeft aan dat er een strikt beleid is, en 29% kan volledig zelf bepalen of de laptop thuis of op kantoor wordt opengeklapt. Mensen tussen de 45 en 54 jaar oud beleven het meeste plezier aan thuiswerken. Het is goed om te lezen dat 62% van de respondenten tevreden is met de ondersteuning van de werkgever rondom het thuiswerken.

Het geluk van thuiswerken

Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) geeft aan geen verschil te merken in het werkgeluk als het gaat om thuiswerken. 31% is wel degelijk gelukkiger omdat de mogelijkheid er is om thuis te werken, waarvan 10% nadrukkelijk aangeeft zelfs véél gelukkiger te zijn. 11% zegt juist veel ongelukkiger te zijn. Misschien toch het gemis van die gezellige collega’s op kantoor?

De meerderheid (60%) vindt ‘geen reistijd’ het grootste voordeel van thuiswerken. Geen files, de wekker op een later tijdstip en meer tijd overhouden voor privé activiteiten kunnen allemaal logische verklaringen hiervoor zijn.  

Hoe productief we thuis zijn en hoe we het graag willen

Zijn Nederlanders nou echt productiever wanneer ze werken vanuit huis? 54% van de respondenten geeft aan vanuit huis meer werk te leveren. Ruim 38% zegt dat ze zich thuis beter kunnen concentreren zonder teveel ruis. Daarnaast vindt 37% het comfort van een eigen werkplek ontzettend fijn.

25% geeft aan thuis even productief te zijn als op kantoor en bijna 22% vindt zichzelf thuis minder productief.

En hoe zien we het dan het liefst in de toekomst? 55,8% heeft een voorkeur voor een mix: gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor werken. 21,8% werkt graag volledig op kantoor en 10,2% werkt liever volledig thuis. De overige 12,2% werkt in de toekomst het liefst vanaf elke mogelijke locatie. Vrijheid blijheid, toch?!

werkgeluk hallmark

Kortom, fijne collega’s, het gevoel van waardering en de balans tussen werk en privé spelen een belangrijke rol in ons werkgeluk. De meeste Nederlanders zijn gelukkig met hun huidige baan en geven hun baan dan ook een hoog cijfer. Sommigen merken dat een beetje flexibiliteit zoals thuiswerken, hieraan kan bijdragen. Of je nu al jaren bij dezelfde werkgever zit of onlangs bent overgestapt, het blijft essentieel om in een omgeving te werken waar we ons gewaardeerd voelen. Daarbij zijn het vaak de kleine dingen, die van een goede werkdag een geweldige maken! Een klein gebaar, zoals het sturen van een kaartje, kan een groot verschil maken. Hiermee versterk je zowel het werkgeluk van jezelf als dat van je collega’s.  


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;