Bloemen, we zijn er gek op! Bloemen zijn leuk om te geven en om te krijgen. Wanneer je een mooie bos bloemen in huis hebt staan wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk van genieten. Hoe moeten we eigenlijk voor onze bloemen zorgen? Hoe kan je je bloemen langer goed houden? Hoe moet je je bloemen afsnijden? Wij geven antwoord op al je vragen zodat die prachtige bos bloemen zo lang mogelijk kan blijven staan!

Het perfecte water voor je bloemen

Dat bloemen water nodig hebben is één ding dat zeker is. Maar van welke temperatuur worden bloemen blij? Is dat lauwwarm water of koud water? Veel of weinig water? De hoeveelheid en temperatuur van het water hangen af van het type bloem. Wij hebben instructies van een aantal verschillende bloemen op een rijtje gezet.

Tulpen

Tulpen zijn vrolijke voorjaarsbloemen en zijn er in allerlei kleuren. Je moet tulpen op water zetten maar ze hebben niet veel water nodig. Zet de stelen tot ongeveer tien centimeter in het water. Als je meer water in de vaas doet, bloeien de tulpen sneller uit. Tulpen nemen vocht op en groeien daarom ook snel. Als je lang van je tulpen wilt genieten, moet je de vaas dus niet te vol doen en alleen water bijvullen wanneer het echt nodig is.

Hebben tulpen warm of koud water nodig? Het antwoord is: koud! De tulp is een typische Nederlandse bloem en daarom houden tulpen van kou en nattigheid.

Rozen

Rozen zijn de bloemen van de liefde en daarom moet je ze ook met liefde verzorgen! Je moet rozen op water zetten want het zijn goede drinkers. Je mag een bos rozen ruim in het water zetten. Dit betekend dat je de vaas voor ongeveer drie kwart moet vullen. Omdat rozen veel water opnemen, is het belangrijk dat je iedere dag het water even checkt en eventueel bijvult. Als het water vuil is geworden, kun je gerust het bloemenwater verversen met schoon water.  

Moet je rozen in warm of koud water zetten? Het antwoord is: koud! Doe hier ook het zakje bloemenvoeding bij, en je rozen staan er helemaal tevreden bij.

Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn echte zomerbloemen waar je gegarandeerd een glimlach van op je gezicht krijgt. Natuurlijk moet je ook zonnebloemen op water zetten. Zonnebloemen hebben genoeg aan een klein laagje water. Wanneer je deze bloemen in een vaas zet met teveel water, kunnen de stelen gaan schimmelen. Hierdoor zullen je zonnebloemen gaan hangen. Check wel iedere dag of er nog een laagje water in de vaas staat.

Moet je zonnebloemen in heet water zetten of juist niet? Terwijl dit bij de meeste bloemen juist niet het geval is, houden zonnebloemen juist wel van heet water. Zet zonnebloemen altijd eerst in heet water. Het water moet niet gekookt zijn. Na ongeveer een half uur, kun je dit water vervangen door lauwwarm water. Hiermee voorkom je dat de bloemen gaan hangen.

Wist je dat…

Een druppeltje chloor bij bloemen in het water ervoor zorgt dat je verse bloemen langer mooi blijven staan? Hierdoor komen er geen bacteriën in het water. Maak ook altijd de vaas eerst schoon met een beetje chloor voordat je het water erin doet.

Hoe moet je bloemen afsnijden?

Bloemen schuin afsnijden, recht afsnijden of kort afsnijden? Hoe moet het nou eigenlijk? Net zoals de hoeveelheid en temperatuur van het water, verschilt de manier van bloemen snijden ook per bloem. Laten we daarom ook per bloem kijken hoe je ze het best kunt afsnijden!

Tulpen

Hoe tulpen afsnijden? We vertellen het je graag. Je wilt natuurlijk je tulpen lang goed houden. Je kunt daarom in plaats van tulpen schuin afsnijden, de tulpen juist beter recht afsnijden. Als je bloemen schuin afsnijdt, wordt het oppervlak onderaan de steel groter, waardoor de bloem makkelijker water opneemt. Omdat de tulp een snelle drinker is, bloeien ze ontzettend snel uit als je dit doet. Je kunt dus beter de tulpen recht afsnijden zodat het gesneden oppervlak kleiner is, en de tulp dus gelijkmatig water opneemt. Snijd ongeveer twee tot vier centimeter van de stelen af. Vind je de tulpen door het groeien te lang worden? Snijd ze dan regelmatig opnieuw af.

Rozen

Waarom bloemen schuin afsnijden? We vertelden het je hierboven al even. In tegenstelling tot de tulp, moet je rozen wel schuin afsnijden. De roos kan met een schuin afgesneden onderkant het water beter opzuigen. Snijd ongeveer twee tot drie centimeter van de stelen af. Zorg ervoor dat de stelen voldoende in het water komen te staan zodat ze genoeg water op kunnen nemen.

Bij rozen is het van belang dat je de onderste bladeren eraf haalt zodat er geen bladeren onder water komen te staan. Dit ziet er namelijk niet alleen slordig uit, maar de bladeren zorgen er ook voor dat het water sneller vuil wordt.

Heb je de rozen schuin afgesneden? Zet ze dan zo snel mogelijk in het water. Je rozen hangen slap na een korte tijd, als je ze afgesneden in de open lucht laat liggen.

Zonnebloemen

De zonnebloem heeft geen hele andere gebruiksaanwijzing dan de roos. Je moet ook zonnebloemen schuin afsnijden. Als je ongeveer twee tot drie centimeter van de stelen haalt, is dat voldoende.

Zorg er ook bij zonnebloemen voor dat de onderste bladeren niet onder water komen te staan. De bladeren kunnen bacteriën in het water veroorzaken waardoor je minder lang plezier hebt van de zonnebloemen. Dat zou jammer zijn, toch?!

Bekijk ons aanbod bloemen

Bloemen tips

Waar kun je je bloemen het beste neerzetten?

Je bloemen staan netjes afgesneden in het juiste water! Nu is het tijd om de bloemen een mooie plek te geven. Bloemen die lang staan, staan meestal op een gunstige plek in huis.

Over het algemeen houden bloemen niet van direct zonlicht. Tulpen groeien bijvoorbeeld naar het licht toe dus die kun je beter niet in het raamkozijn zetten. Zonnebloemen zijn een uitzondering want die staan juist wel graag in het zonnetje. De naam verraadt het natuurlijk al een beetje. Zet zonnebloemen daarom op een plek in huis waar veel daglicht komt.

Naast daglicht is de juiste temperatuur in huis ook een factor die meespeelt om je bloemen zo lang mogelijk mooi te houden. Ook weer met uitzondering van de zonnebloem, houden de meeste bloemen van een koele plek. Zet die bos wilde bloemen dus niet bij de kachel neer. Als het in de zomer warm is in huis, zet dan ’s nacht de bloemen op een koele plek zodat ze even kunnen bijkomen. Bloemen houden ook niet van tocht. Dus heb jij meestal je ramen en deuren openstaan? Check dan even of je bloemen hier geen last van hebben.

Wist je dat…

je bloemen nooit in de buurt van een fruitschaal moet zetten? Er zit een stofje in fruit dat ethyleengas heet. Van dit stofje gaan bloemen sneller hangen.  

Hoe moet je bloemen verzorgen?

Nu de bloemen onder de juiste omstandigheden op een mooi plekje staan, kan er nog weinig fout gaan. Toch is het belangrijk om je bloemen goed te blijven verzorgen. Hoe moet je rozen verzorgen in vaas en hoe moet je zonnebloemen in vaas verzorgen?

Voor alle soorten bloemen geldt dat je de uitgebloeide bloemen eruit moet halen. Uitgebloeide bloemen zorgen voor vervuiling van het water en veroorzaken bacteriën. Haal ze er dus op tijd uit, anders gaat het ten kosten van de bloemen die nog mooi uit moeten bloeien.

Is het tijd om het water te verversen? Gooi dan niet alleen het oude water uit de vaas en het nieuwe water erin, maar spoel ook de stelen goed schoon met water. Als je dit niet doet is het water meteen opnieuw vervuild en dat is zonde van het werk (en de bloemen)!

Check iedere dag of er nog genoeg water in de vaas zit. Misschien hoeft het water niet helemaal ververst te worden, maar moet het wel worden bijgevuld. Misschien vraag jij je nu af: hoe lang kunnen bloemen zonder water? Niet te lang! Als je iedere ochtend even kijkt hoeveel water er nog in de vaas zit en het eventueel bijvult, is er niets aan de hand. 

Nu je al deze tips en tricks hebt gelezen is het helemaal aan jou! Hopelijk ben je na het lezen van de blog heel wat wijzer geworden en kun je zo lang mogelijk optimaal genieten van je bloemen.

Bekijk ons aanbod bloemen

De mooiste bloemen

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;