Moederdag, dé dag om de geweldige vrouwen in ons leven in het zonnetje te zetten. Voor veel mensen is het begrip ‘moeder’ nog veel breder. Denk aan vriendinnen die net moeder zijn geworden of een familielid dat altijd voor je klaar heeft gestaan. Dat mag geëerd en gevierd worden! Maar wanneer vieren we Moederdag? Waar komt dit feest eigenlijk vandaan en hoe wordt deze dag in andere delen van de wereld gevierd?

Op welke dag valt Moederdag dit jaar?

Wist je dat Moederdag ieder jaar op een andere dag valt? Iedere tweede zondag van mei vieren we Moederdag. Zo valt Moederdag 2024 op zondag 12 mei. Houd de kalender dus goed in de gaten zodat je weet op welke dag je je (bonus)moeder kunt verrassen. 

Waarom is Moederdag niet ieder jaar op dezelfde dag?

In Nederland vieren we Moederdag sinds 1925. Het idee achter Moederdag is overgenomen van de Amerikanen. Moeders werden gezien als de stille, vaak onzichtbare kracht achter de ontwikkeling van de natie. Door het huishouden te doen, voor de kinderen te zorgen en eten op tafel te zetten, hadden de mannen hun handen vrij om aan het werk te gaan. Het idee van Moederdag is om de rollen om te draaien. Vandaar dat je moeder ontbijt op bed krijgt en de hele dag lekker in de watten wordt gelegd.

Dit idee is bedacht door mevrouw Anna Jarvis van de Methodist Episcopal Church in West Virginia, in de Verenigde Staten. Na haar overlijden koos haar dochter de tweede zondag van mei als Moederdag, precies één week na het overlijden van haar moeder. En daarom vieren wij Moederdag ieder jaar op een andere (zon)dag. Zo heb je nog eens wat te vertellen als iemand je vraagt wanneer het Moederdag is.

Ontdek alle moederdagkaarten

De oorsprong van Moederdag

Hoewel Moederdag in Nederland al een eeuw lang een traditie is, ligt de oorsprong van deze feestdag nog veel verder terug in de tijd. Wanneer is Moederdag eigenlijk begonnen? Dat verhaal begint eeuwen geleden in het Oude Griekenland. In deze samenleving stond het moederschap vaak centraal. Dat kwam onder andere door de uitgebreide ceremonies die werden gehouden voor Rhea, de moeder van de goden.

Hoe wordt Moederdag in de rest van de wereld gevierd?

Vlak over de grens in België wordt 15 augustus vaak als de 'echte' Moederdag bestempeld. Dat kan nog wel eens verwarring opleveren. Zeker wanneer je in of vlakbij België woont. 15 augustus is ook niet zomaar gekozen. Dit is volgens het Christendom de dag dat Maria, de moeder van Jezus, in de Hemel werd opgenomen.

Veel landen over heel de wereld hebben het ‘Amerikaanse model’ van Moederdag overgenomen en vieren het op de tweede zondag van mei. Onder andere Australië, Turkije, Zwitserland, Canada en Zuid-Afrika vieren Moederdag ongeveer op dezelfde manier als dat wij dat hier in Nederland doen.

In het Midden-Oosten vieren ze Moederdag net even anders. Daar wordt 21 maart beschouwd als Moederdag. Dit is de eerste dag van de lente, een uitstekend moment om vrouwen en moeders in het zonnetje te zetten. Andere landen, zoals Frankrijk en Zweden, vieren Moederdag op de laatste zondag van mei, terwijl Spanje en Portugal juist op de eerste zondag van mei ‘Dia de la madre’ vieren.

Ontdek alle moederdagcadeaus

Nu je weet wanneer Moederdag 2024 gevierd wordt, kun je deze dag alvast in je agenda noteren. Verras jij je moeder dit jaar met een ontbijtje op bed of trakteer jij je bonusmoeder op een gezellig etentje? Je kunt natuurlijk ook alvast een verrassing inplannen zodat je zeker weet dat het op tijd bezorgd wordt. Fijne Moederdag!


Welke moederdagkaart ga jij binnenkort sturen?

; ;