Zwanger worden is niet vanzelfsprekend, evenals een goede zwangerschap of een gezond kindje krijgen. Soms loopt het helaas anders dan ‘normaal’ en dan is het fijn wanneer er iemand aan je denkt. Maar wat zeg je tijdens deze moeilijke momenten? Wij geven je wat ideeën over hoe je iemand een hart onder de riem steekt tijdens moeizaam zwanger worden, complicaties tijdens de zwangerschap, een miskraam, stilgeboorte of het overlijden van een pasgeboren kindje.

Wat zeg je tegen iemand die moeizaam zwanger wordt?

Op de weg naar ouderschap kunnen de uitdagingen soms overweldigend zijn, vooral als het zwanger worden moeizaam verloopt. Voor iemand die zo graag wilt maar steeds wordt geconfronteerd met teleurstellingen, is het fijn dat je laat weten dat ze niet alleen staan.

 • Ik blijf voor jullie duimen en aan jullie denken.
 • Na regen komt zonneschijn. Ik hoop dat de zon snel gaat schijnen voor jullie.
 • Jullie vastberadenheid en kracht tijdens deze moeilijke reis zijn bewonderenswaardig.

Wat zeg je tegen iemand met een moeilijke zwangerschap?

Een moeilijke zwangerschap, bijvoorbeeld als gevolg van gezondheidsproblemen of complicaties kan voor stress en verdriet zorgen. In deze tijden van onzekerheid en zorg, kun je laten weten dat je ze steunt.

 • Jullie gaan door een ongelooflijk uitdagende tijd, maar ik bewonder jullie kracht en vastberadenheid. Ik ben er om jullie te steunen.
 • Jullie doorstaan deze moeilijke zwangerschap met ongelooflijke kracht.
 • Ik geloof in jullie en de positieve uitkomst. Jullie zijn moedig en sterk!

Wat zeg je tegen iemand die een miskraam heeft gehad?

Miskramen zijn emotioneel uitputtend en pijnlijk. Het is een periode van diepe rouw en verlies, waarbij iemand geconfronteerd wordt met pijn van dromen die onverwacht in duigen vallen. In deze donkere momenten kan een liefdevolle boodschap troost en steun bieden.

 • Ik denk aan jullie en leef mee met dit grote verdriet.
 • Het verdriet is even groot als het geluk was. Ik wens jullie veel sterkte.
 • Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dit voor jullie moet zijn, maar ik ben er voor jullie, wat jullie ook nodig hebben.

Wat zeg je bij een stilgeboorte of het overlijden van een pasgeboren baby?

Het verlies van een kind, of het nu bij stilgeboorte is of kort na de geboorte, is één van de meest pijnlijke ervaringen die een ouder kan doormaken. Woorden schieten tekort in deze momenten van diep verdriet. Het belangrijkste is dat je aanwezig bent en bereid bent om te luisteren en te steunen.

 • We rouwen met jullie mee en delen dit immense verdriet. Onze deur en ons hart staan altijd voor jullie open.
 • De liefde die je voor je baby voelt, zal altijd blijven branden, zelfs in zijn/haar afwezigheid. We zullen samen herinneringen koesteren en jullie kindje nooit vergeten.
 • Jullie baby heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op ons leven en onze harten. Onze liefde en steun zijn onvoorwaardelijk.

Wat zeg je op de verjaardag van een overleden kind?

De geboortedag van een overleden kindje is een bijzonder emotioneel moment. Naast al het verdriet, is het ook een gelegenheid om hun leven te herdenken. Schrijf bijvoorbeeld een mooie herinnering op. Wees ook niet bang om de naam van het overleden kindje te vermelden op het kaartje.

 • Ieder jaar wordt de ster van {naam kindje] een beetje groter en schittert hij/zij nog net zo fel als [leeftijd] jaar geleden. Gefeliciteerd met [naam kindje]. Ik denk aan hem/haar vandaag.
 • Een dag met een traan en een lach want jullie grote meid/jongen zou al [leeftijd] jaar zijn geworden op deze bijzondere dag.
 • [aantal] jaar geleden verscheen er een nieuwe ster aan de hemel. Nog altijd zichtbaar en voelbaar in het hart, in het bijzonder op deze dag.
Moeilijke momenten baby

Wat voor kaart stuur je op zo’n moeilijk moment?

Er is voor ieder moment een passende kaart. Van blanco kaarten tot kaarten met simpelweg ‘sterkte’, maar ook hele specifieke kaarten die zich echt richten op het moeilijke moment zelf. Zo stuur je kaartjes om te laten weten dat je duimt voor het koppel dat een IVF traject ingaat, het ondersteunen van iemand die er opeens alleen voor staat tijdens de zwangerschap, het uiten van medeleven bij een stilgeboorte, het rouwen om het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of het troosten bij het overlijden van een pasgeboren baby. Wat zo waardevol is aan deze specifieke kaarten, is dat ze de mogelijkheid bieden om te communiceren wanneer woorden tekortschieten. Als je niet weet wat je moet zeggen, is alleen je naam in de kaart al genoeg. Je bent natuurlijk vrij om de tekst binnenin zo kort of lang te maken als je zelf wilt.

Kaarten voor bijzondere babymomenten

Naast kaarten die je stuurt wanneer het tegenzit met zwanger worden of een baby krijgen, zijn er ook kaarten voor bijzondere babymomenten met een positieve noot. Bijvoorbeeld wanneer ouders in spé in aanmerking komen voor adoptie, wanneer een Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) een kindje krijgt of wanneer er een regenboogbaby geboren wordt (gezond kindje na eerdere miskraam).

Bekijk ons aanbod moeilijke momenten kaartjes

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om jouw lieve woorden naar een ander te sturen. Wanneer je op zoek bent naar kaarten voor moeilijke momenten baby, vind je deze hier. Probeer in je achterhoofd te houden dat het niet gaat om wat of hoeveel je zegt, maar vooral om dát je iets zegt. De ontvanger zal een lief kaartje zeker waarderen en nooit vergeten na zo’n moeilijk moment.


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;