1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie geboorte
  4. Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Natuurlijk wil je dit mooie nieuws zo snel mogelijk aan de mensen om je heen vertellen. Het is prachtig om het gevoel van blijdschap en geluk te delen met je dierbaren. Maar wanneer vertel je dat je zwanger bent? Aan wie vertel je het als eerst? En op welke leuke manieren kun je je zwangerschap aankondigen?

Het juiste moment

Het perfecte moment om te vertellen dat je zwanger bent is voor iedereen anders. Het allerbelangrijkste is dat jullie de zwangerschap bekend maken als jullie er allebei helemaal achter staan en samen op één lijn liggen. Eigenlijk is er dan geen goed of fout moment.

De meeste aanstaande ouders kiezen ervoor om de zwangerschap bekend te maken na de drie maanden echo. Vanaf dat moment is de kans op een miskraam kleiner. Als jullie ervoor kiezen om het na het eerste trimester te vertellen, delen jullie samen een groot geheim en kunnen jullie allebei vast rustig aan het idee wennen dat jullie ouders worden. Hoe leuk is dat?!

Misschien wil jij veel eerder je zwangerschap aankondigen omdat je er ook over wilt kunnen praten als het niet goed mocht gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook met 8 weken vertellen dat je zwanger bent. Nog eerder kan natuurlijk ook. Dat is helemaal aan jullie. Wanneer je veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid of moeheid, kan het ook moeilijker zijn om het grote nieuws voor je te houden omdat je dan niet helemaal jezelf kunt zijn. Alles is prima, zolang jullie je er maar goed bij voelen!

Zwangerschapskaarten aankondiging

Zwangerschap bekend maken ouders

De kans is groot dat je je (schoon)ouders als eerst dit mooie nieuws gaat brengen! Omdat het ontzettend bijzonder is dat je ouders opa en oma gaan worden, is het super leuk om een beetje uit te pakken met de baby aankondiging. Zoek een goed moment uit om het je ouders te vertellen en doe dit niet even snel tussendoor. De grote vraag is: hoe vertel je dat je zwanger bent?

Maak het voor je ouders niet te vaag maar wees lekker duidelijk. Het zou tenslotte erg jammer zijn als je ouders niet enthousiast reageren omdat ze niet snappen wat je nu eigenlijk wilt zeggen. Een duidelijke tekst of echo zegt eigenlijk altijd genoeg dus wanneer je de echofoto gebruikt in de bekendmaking komt het sowieso goed!

  • Doe de echofoto in een fotolijstje en geef het cadeau. Misschien is één van je (schoon)ouders wel jarig of is er een ander moment waarop een cadeautje geven niet zo verdacht lijkt. Als je je ouders nooit een cadeautje geeft en nu hiermee aankomt, zullen ze wel meteen een vermoeden hebben dus doe het tactisch!
  • Ga je bij je ouders langs voor een koffietje? Zeg dat jij dit keer wat lekkers meeneemt (omdat er toevallig een nieuw bakkertje in de buurt zit die je wilt proberen?). Je kunt de echofoto op een taart laten printen maar je kunt de echo ook in de deksel van de gebaksdoos plakken zodat ze dit meteen zien als ze de doos openmaken. Verrassing!
  • Wordt dit voor jou een aankondiging 2e zwangerschap? Doe een shirt of romper bij je kind aan met een duidelijke tekst erop zoals: Ik word grote zus/broer.

Zwangerschap bekend maken vrienden en familie

Bekendmaken zwangerschap voor vrienden en familie doe je waarschijnlijk nadat je het je ouders hebt verteld. Het is logisch dat je van al je vrienden eerst je beste vriendin op de hoogte brengt. Daarna kun je eindelijk je zwangerschap aankondigen bij al je vrienden en familie. Hoe vertellen dat je zwanger bent? Wij hebben wat leuke ideeën voor je op een rijtje gezet.

  • Spelen jullie altijd spelletjes met elkaar? Doe de echofoto in de doos van het spelletje. Gooi het spelletje op tafel en laat je vrienden het spelletje openmaken. Op deze manier verwachten ze het echt niet!
  • Tijd voor je maandelijkse thee-avondje met je vriendinnen? Een goed moment dat jij deze keer voor wat lekkers zorgt! Haal bijvoorbeeld blauwe en roze macarons of cupcakes.
  • Óf misschien heb je een borrelavondje of een feestje. Wanneer je altijd met een wijntje op een feestje staat, is dit ook een toepasselijke manier om de zwangerschap bekend te maken. (Check wel eerst even hoeveel wijntjes er al bij iedereen in zit. Het zou toch jammer zijn als het nieuws niet meer bij iedereen binnenkomt). Maak een gepersonaliseerd etiket voor op de fles wijn met een tekst zoals: Baby on the way. Zet het op tafel wanneer de gasten bij jou komen of neem de wijnfles mee naar het feestje!

Tip van ons: probeer de reactie van iedereen stiekem te filmen. Door de spanning vergeet je waarschijnlijk hoe het precies is gegaan. Het is mega leuk dat je later alle reacties terug kunt kijken!

Of je het mooie nieuws nu gaat vertellen aan je ouders, beste vriendin, familie of vriendengroep: het is hoe dan ook prachtig nieuws! Het belangrijkste blijft dat jullie een moment kiezen om de zwangerschap bekend te maken wanneer jullie hier helemaal klaar voor zijn. Heel veel plezier!

Zwangerschapskaarten aankondiging

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;