1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie huis
  4. Op kamers gaan? Deze 10 tips kun je goed gebruiken!

De mooiste tijd van je studentenleven: op kamers gaan! Een super spannende maar vooral leuke tijd waarin je zelfstandig wordt, veel nieuwe mensen ontmoet en waarschijnlijk een hele andere stad gaat ontdekken. Zo laat thuis komen van feestjes als je maar wil en de hele dag op je bed kunnen liggen zonder commentaar te krijgen. Heerlijk toch?! Op kamers gaan is een grote stap waar veel bij komt kijken. Als je alles goed en op tijd hebt geregeld is er niks aan de hand en kun je optimaal genieten van deze onvergetelijke ervaring!

Populaire steden waar je op kamers kunt gaan

Waar je op kamers wilt gaan, hangt ook een beetje af van de opleiding die je wilt gaan volgen. Er zijn uiteraard wel wat populaire steden bij studenten. Ga bijvoorbeeld op kamers in Amsterdam, op kamers in Rotterdam, op kamers in Utrecht, op kamers in Nijmegen, op kamers in Groningen of op kamers in Leiden.

Wat kost het om op kamers te gaan?

Als thuiswonende student hoef je waarschijnlijk niet over heel veel geldzaken na te denken. Op kamers wonen brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Er zijn een aantal eenmalige kosten zoals de inrichting van je kamer, borg en sleutelkosten. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met maandelijkse kosten die je absoluut niet mag vergeten mee te nemen in je begroting:

  1. Huur
  2. Inboedelverzekering
  3. Zorgverzekering
  4. Boodschappen
  5. Vervoer
  6. Studiekosten (boeken en collegegeld)
  7. Abonnementen (fitness, Netflix, Spotify)
  8. Telefoonkosten
  9. Kleedgeld
  10. Uitgaan en ontspanning

5 tips wanneer je op zoek bent naar een kamer

Op zoek gaan naar een kamer is niet iets dat je dagelijks doet. Als dit echt is wat je wilt, moet je hier tijd in steken en moeite voor doen. Om sneller aan een kamer te komen hebben wij wat tips voor je verzameld.

  1. Breng voor jezelf duidelijk in kaart waar je precies naar zoekt

    Zoeken naar een kamer met een duidelijk doel is veel makkelijker dan dat je maar wat zit rond te kijken. In welke buurt wil je wonen? Wat wil je maximaal betalen per maand? Hoe groot wil je je kamer hebben? Wil je een kamer in een studentenhuis of wil je juist een plek voor jezelf? Als je antwoord hebt op dit soort vragen, kun je veel gerichter gaan zoeken en is de kans groot dat je sneller een kamer vindt.
  2. Vertel mensen om je heen dat je op zoek bent naar een kamer

    Hoe meer mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer, hoe groter de kans is dat je via via aan een kamer komt. De mensen om je heen kunnen maar net een connectie hebben met iemand die een kamer aanbiedt! Zet ook een oproep op je social media kanalen zodat nog meer mensen met je mee kunnen kijken.
  3. Schrijf je in bij verhuurmakelaars en reageer snel

    Moet je je inschrijven als je op kamers gaat? Ja, zeker wel! Vergroot je kansen door je in te schrijven bij verschillende verhuurmakelaars. Meestal zitten er meerdere in de stad waar jij wilt gaan wonen. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ is vaak de regel bij verhuurmakelaars. Als je aan alle eisen voldoet is de kans dus best groot dat je op deze manier aan een woonruimte komt.
  4. Hospiteer en blijf jezelf!

    Als je in een studentenhuis wilt gaan wonen word misschien wel uitgenodigd voor een hospiteeravond. Op een hospiteeravond maak je naast het studentenhuis ook kennis met de bewoners. Aan het einde van zo’n avond hoor je dan of je het wel of niet geworden bent. Neem een flesje drank mee, kom op tijd en blijf vooral lekker jezelf! Je moet je hier tenslotte wel thuis gaan voelen en je niet continu voor hoeven doen als iemand anders.
  5. Word lid van een studentenvereniging

    Via een studentenvereniging kom je makkelijk in contact met medestudenten. Naast dat je snel vrienden maakt in een nieuwe stad, kunnen ze je ook helpen bij het vinden van een kamer. Misschien is er nog wel een plekje in één van de studentenhuizen waar ze zelf wonen.

Bekijk ons aanbod nieuwe woning kaarten

Magazine > Ware liefde 2

10 tips voor op kamers gaan

Yes, je hebt een kamer! Nu is het tijd om alles te regelen en je geld en tijd slim in te delen. Je gaat waarschijnlijk voor het eerst alles zelf doen en daar helpen we je graag bij.

  1. Regel je verzekeringen

    Niet het meest leuke om te regelen maar wel ontzettend belangrijk. Neem bijvoorbeeld je zorgverzekering. Blijf je op de polis bij je ouders staan of ga je voor een eigen, goedkopere verzekering? Daarnaast is het ook slim om een inboedelverzekering te nemen zodat je ergens op kunt terugvallen als er ingebroken wordt.
  2. Maak een begroting

    Om ervoor te zorgen dat je niet halverwege de maand al geld te kort komt, is het van belang om al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. De bovengenoemde vaste lasten moet je hier sowieso in meenemen en de rest hangt natuurlijk helemaal af van je levensstijl.
  3. Wijzig je adres

    Dat sommige post nog binnenkomt bij je ouderlijk huis is meestal niet zo erg, maar belangrijke post van de belastingdienst, de bank en verzekeringen zijn wel handig om op het juiste adres te ontvangen. Geef daarnaast ook je adres door aan de huisarts, tandarts en je school.
  4. Doe bewust boodschappen

    Check wat er in de aanbieding is en eet mee met het seizoen. Maak grotere porties zodat je het kunt invriezen en er meerdere keren van kunt eten. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook lekker makkelijk!
  5. Neem eten mee bij je ouders

    Ga jij in het weekend nog gezellig langs bij je ouders om te eten? Neem dan het overgebleven eten mee. Weggooien is tenslotte zonde en het scheelt jou weer boodschappen doen! Als je zelfs vooraf vraagt of ze thuis iets extra’s willen maken, doen ze het vast met alle liefde voor je.
  6. Studeer als je onderweg bent

    Zit je een tijdje in de trein van of naar school? Gebruik deze tijd dan nuttig. Je hebt in het OV toch niet heel veel meer te doen dan een beetje door je socials scrollen. Je kunt deze tijd juist goed gebruiken om te studeren. Scheelt weer als je thuis bent!
  7. Maak schoon op een vast moment

    Als je in een studentenhuis woont is er waarschijnlijk al een schoonmaakrooster die jullie iedere week met elkaar bijhouden. Als je alleen op kamers woont is het moeilijker om gemotiveerd te zijn om alles op te ruimen en schoon te maken. Als je een vast moment in de week pakt om even te stofzuigen en te dweilen, hoef je hier de rest van de week niet meer naar om te kijken.
  8. Sluit je aan bij een studentenvereniging (als je dat nog niet had gedaan bij het zoeken van je kamer)

    Dat wonen op kamers heimwee met zich mee kan brengen is helemaal niet zo gek. Je verlaat toch je oude, vertrouwde huis waar alles veilig voelde. Sluit je aan bij een studentenvereniging! Je leert ontzettend veel mensen kennen en er zijn altijd wel activiteiten te doen of feestjes te vieren. Je hoeft je dan eigenlijk nooit echt alleen te voelen.
  9. Schrijf je in bij een sportvereniging

    Waarschijnlijk zit je veel met je neus in de boeken en met je kont in de collegebanken. Daarnaast drink je sowieso meer drankjes en eet je minder prakkies dan dat je thuis deed. Geen heel gek idee dus om je in te schrijven bij een sportvereniging. Je bent dan niet alleen bezig met een gezondere levensstijl, maar je maakt ook weer nieuwe vrienden!
  10. Maak een dagplanning

    Een dagplanning maken klinkt misschien suf maar is eigenlijk heel handig. Een planning zorgt voor structuur en dat kun je absoluut gebruiken als je op kamers woont. Een dagplanning kan er juist voor zorgen dat je tijd over hebt voor leuk dingen, want je ontspanning moet je ook zeker in de planning meenemen.

Als je alles goed hebt geregeld, is op kamers gaan echt een feestje. Nieuwe mensen ontmoeten, feesten, lekker studeren en een fijne plek zorgen ervoor dat je een fantastische studententijd gaat beleven. Laat dat nieuwe avontuur maar komen!

Bekijk ons aanbod verhuiskaarten

Magazine > Ware liefde

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;