1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie kerst
 4. 5 creatieve kerstcadeau ideeën

5 creatieve kerstcadeau ideeën

Dat leuke kerstcadeaus altijd chique, duur en nieuw moeten zijn is eigenlijk iets waar we vanaf moeten. Wanneer je kerst viert in grotere groepen, is het bijna onmogelijk om voor iedereen een origineel kerstcadeau te kopen wat ook nog een beetje betaalbaar is. Waarom vier je dit jaar kerst niet met een cadeautjesruil? Je bespaart niet alleen geld, maar je voorkomt zo ook dat je cadeautjes ontvangt waar je uiteindelijk helemaal niets mee doet. Wij hebben kerst cadeau ideeën en kerstcadeau tips die het voor iedereen leuk maken!

De herbruikbare en opgepimpte kerstmis cadeau ideeën

Voor deze optie geef je iets gebruikt of tweedehands aan elkaar. Je geeft alleen niet zomaar iets uit je garage aan de ander, maar je maakt het opnieuw! Je transformeert het product. Dat kan van alles zijn, van het bedrukken van een paar sokken tot het veranderen van een vogelkooi.

Kies een onderwerp. Als je gewoon zegt "neem iets mee vanuit huis dat je oppimpt", raken de mensen misschien overweldigd en weten ze niet wat ze moeten kiezen. Hier zijn voorbeelden om het wat makkelijker te maken:

 1. Kies een categorie
  Je kunt deelnemers vragen om te kiezen uit draagbare spullen zoals kleding, sieraden of accessoires. Je kunt ook kiezen voor spullen voor in huis zoals decoratie, kunstwerken of kleine meubels. Kies een categorie die past bij de groep mensen.
 2. Kies een plaats
  Je kan met elkaar afspreken waar het cadeau vandaan moet komen. Moet het echt uit hun huis komen of mogen ze ook kringloopwinkels afstruinen?
 3. Spreek een budget af
  Iedereen kan een stuk rommel tof maken met een onbeperkt budget. Een manier om te zorgen dat niemand teveel geld uitgeeft aan de transformatie, is een limiet stellen aan hoeveel iedereen mag uitgeven.

Kerst cadeau idee

 

Kunst uitwisselingen

Als de groep bestaat uit creatieve types of kinderen, is een kunstruil misschien wel iets voor jullie. Er zijn heel veel manieren om dit spel te spelen.

 1. Maak iets voor iedereen
  In plaats van lootjes trekken maakt iedereen een kunstwerk voor iedereen in de groep.
 2. Maak kunst voor één persoon
  Maak iets super persoonlijks voor maar één persoon. Hierbij is het juist weer wel handig om lootjes te trekken.
 3. Iedereen maakt hetzelfde
  Bepaal een type kunstwerk: een tekening, iets gebreid of gehaakt, een plantenhouder of een pennenbakje. Denk bijvoorbeeld aan macramé-sleutelhangers of schalen van klei.
 4. Maak ter plekke kunst
  Organiseer een kerstknutselavond met elkaar. Verzamel knutselspullen, trek lootjes (houd ze geheim) en geniet van een drankje terwijl je cadeautjes maakt. Geef de zelfgemaakte, originele kerstcadeaus aan het einde van de avond aan elkaar.

Bekijk ons aanbod bloemen

Kerstpakketten

Een kerstpakket voor elkaar maken is niet alleen leuk om te geven als je met elkaar bent, maar is ook een goede optie als je kerst op afstand viert. Trek lootjes, bepaal een budget en doe gebruikte en gekochte artikelen in het pakket. Hier zijn wat ideeën om het nog leuker te maken:

 1. Bepaal een thema
  Kies bijvoorbeeld een thema zoals: verzorgingsproducten, favoriete hobby's of eten en drinken.
 2. Kies een formaat
  Kies een standaard doosformaat en vul deze. Zo voorkom je dat de één een heel groot pakket krijgt en de ander een kleine.
 3. Voeg digitale verrassingen toe
  Noteer of print een link naar een muziek- of videoplaylist of een fotoalbum.

Organiseer een snel winkelfeestje

Dit idee is ontstaan met een verjaardagsfeestje. In plaats van cadeaus geven, liet de gastheer iedereen lootjes trekken, nam iedereen mee naar een rommelmarkt, en gaf iedereen 10 euro en een uur om het perfecte cadeau te vinden voor deze persoon. Je komt samen na het winkelen, geeft de cadeaus aan elkaar en legt uit wat je hebt gedaan en hoe je het hebt aangepakt. Hoe ga je te werk?

 1. Bepaal waar je gaat winkelen, een tijdslimiet en een bedrag
  Denk aan plaatsen met veel variatie zoals: vlooienmarkten, een plaatsje met toeristische winkels, tweedehandswinkels of een bepaald winkelcentrum. Geef de mensen genoeg tijd om na te denken, maar niet zo veel dat er geen gevoel van urgentie is. Spreek een bedrag met elkaar af waar iedereen zich aan moet houden.
 2. Beslis waar jullie afspreken
  Spreek een plek af waar jullie de cadeaus aan elkaar gaan geven. Dat kan een restaurant in de buurt zijn of bij iemand thuis. Warme chocolademelk en lekkere hapjes maken het nog feestelijker!
 3. Geef de cadeaus
  Als iedereen een zitplaats en een drankje heeft, begin je met het uitwisselen van de cadeaus. Degene die begint, zegt wat hij heeft gekocht, de reden waarom en voor wie het is. Ga dan het hele rijtje af, tot iedereen zijn cadeaus heeft gegeven.
 4. Hoe maak je het persoonlijk?
  Vraag iedereen om wat meer informatie over zichzelf op het lootje te schrijven. Denk na over wat iedereen zou kunnen vinden op de aangewezen winkelplaats. Als je bijvoorbeeld gaat winkelen op de rommelmarkt, vraag dan wat zijn of haar favoriete jeugdspeelgoed, lievelings kleur of favoriete film is.

Ontvang 20% korting op je eerste bestelling

Join the club! Maak het jezelf gemakkelijk met een account vol voordelen.

Dromen laten uitkomen

Misschien hoor je vaak om je heen dat mensen liever ervaringen krijgen dan spullen. Dit zijn natuurlijk ook super leuke kerst cadeau ideeën. Zonder details te verklappen, vraag je de mensen in je groep om hun naam en het nummer één ding op hun bucketlist op te schrijven.

Als iedereen zijn naam en droom heeft opgeschreven, geef je de opdracht: Het is jullie taak om de droom van een persoon uit te laten komen, en jullie hebben 10 euro om dat te doen (Je kunt natuurlijk ook een ander bedrag kiezen, maar hoe goedkoper, hoe creatiever je wordt).

Leuk voorbeelden zijn:

 1. Print foto’s van jungledieren uit en plak ze op stokjes. Maak een kartonnen jeep en neem iedereen mee op safari.
 2. Maak ski's van karton en hang een doos gevuld met versnipperd papier boven het hoofd van de desbetreffende persoon, zodat hij of zij lekker kan gaan sneeuw skiën.

Bekijk ons aanbod foto kaarten

Wat is Grootouderdag

 

Oké, het is misschien niet de echt ervaring, maar door de creativiteit van iedereen heb je wel ontzettend veel lol met elkaar. Op deze manier creëer je met kerst ideeën die je in de toekomst misschien wel echt met elkaar kan gaan doen.

Enkele tips om dromen uit te laten komen:

 1. Markeer je kalender. Kies een week of weekend waarin iedereen zijn of haar werk kan doen.
 2. Kies andere mensen (uit de groep) om mee te helpen, want je wilt natuurlijk wel een fantastisch eindresultaat.
 3. Bewaar dozen! Je kunt bijna alles van karton maken.

Bij al deze creatieve kerstcadeaus ideeën, gaat het niet alleen om geld besparen maar ook om de moeite die je doet voor elkaar. Iedereen wordt aan het denken gezet en je leert elkaar (nog) beter kennen. Op deze manier voelt iedereen zich speciaal en geliefd met Kerstmis. Kerst hoeft dus niet altijd speciaal te zijn met dure cadeaus. Met al deze leuke kerstcadeau inspiratie denk je dit jaar waarschijnlijk toch nog een keertje na over de invulling van kerst!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;