1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie overlijden
  4. Schrijftips voor een condoleance kaart
Toon alles

Wanneer iemand om je heen afscheid heeft moeten nemen van een dierbare, gaat diegene door een moeilijke periode. Natuurlijk wil je je medeleven tonen en hem of haar steunen. Een kaartje sturen is een mooie manier om iemand heel veel sterkte in deze moeilijke tijd te wensen. Een condoleance kaart schrijven is alleen niet altijd even makkelijk. Wat schrijf je op zo’n kaart? Welke troostende woorden bij overlijden kun je opschrijven? Wij helpen je hier graag bij.

Tip 1: Wees persoonlijk en laat weten dat er aan hen gedacht wordt

Wanneer iemand dichtbij je staat, wil je meer dan alleen ‘gecondoleerd en sterkte’ op de kaart schrijven. ‘We zullen <naam> nooit vergeten en blijven aan hem/haar denken met heel veel bewondering’ is een voorbeeld waarmee je laat weten dat de overleden persoon speciaal was. Laat daarnaast weten dat je aan de ontvanger van de kaart denkt, en dat je altijd voor diegene klaarstaat. Nogmaals: schrijf dit alleen op als iemand dichtbij je staat en wanneer je dit echt meent. Als iemand iets verder van je afstaat, kun je de tekst beter algemeen houden.

Tip 2: Schrijf een herinnering op

Heb je een speciale herinneringen aan de overleden persoon? Schrijf het op. Je hoeft niet de hele kaart vol te schrijven, maar het is een mooi punt om de kaart mee te beginnen. ‘Ik weet nog goed dat <…herinnering…>. De herinneringen raak je nooit meer kwijt en zijn voor altijd’ zijn woorden die je hiervoor kunt gebruiken.

Tip 3: Schrijf niet teveel op

Wanneer je niet goed weet wat je moet zeggen, ben je gek genoeg juist geneigd om teveel te zeggen. Bij het schrijven van een condoleance kaart kun je dit beter niet doen. Misschien verwoord je je niet helemaal goed, en je wilt absoluut niet dat de boodschap verkeerd overkomt. Wees niet bang om op te schrijven dat je er geen woorden voor hebt. ‘Hier zijn geen woorden voor. Ik wens je heel veel sterkte en kracht in deze periode’ zijn oprechte woorden en zeggen genoeg.

Bekijk ons aanbod condoleancekaarten

Blog condoleance schrijftips 1

 

Tip 4: Medeleven betuigen gedichten schrijven

Een mooie manier om je medeleven te betuigen is met het schrijven van een gedicht. Als je iemand sterkte met het verlies van een dierbare wilt wensen, zegt een gedichtje soms meer dan andere condoleance teksten. Een gedichtje kan net zoals een songtekst echt bij iemand binnenkomen. Het gedicht hoeft niet lang te zijn want ook in twee zinnen kun je de boodschap al overbrengen.

Tip 5: Schrijf altijd eerst een kladversie

Om er zeker van te zijn dat je de juiste woorden opschrijft, is het verstandig om eerst een kladversie te maken. Schrijf de woorden op die in je opkomen en maak hier goedlopende zinnen van. Denk je dat je de juiste woorden gevonden hebt? Schrijf het alsnog een keer op en laat het door iemand anders nalezen. Als je er helemaal achter staat, kun je de tekst definitief in de kaart schrijven.  

Een condoleance kaart schrijven kan op meerdere manieren. Het belangrijkste is dat je de woorden die je opschrijft meent, en dat je steun kan betuigen aan iemand die het moeilijk heeft. Kom je nog steeds niet veel verder dan ‘gecondoleerd’ en heb je naast deze tips wat meer hulp nodig bij het schrijven van een condoleance kaart? Misschien vind je tussen de inspiratieteksten die wij voor je hebben gemaakt een mooie tekst overlijden. 


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;