Het Suikerfeest wordt ook wel Eid al-Fitr óf het Kleine Feest genoemd, en wordt aan het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Wanneer wordt het Suikerfeest gevierd? Op welke dag valt het Suikerfeest? Hoeveel dagen duurt het Suikerfeest? Wordt overal het Suikerfeest op dezelfde datum gevierd? Wij geven antwoord op al deze vragen!

Wanneer is Suikerfeest?

Eid al-Fitr is een jaarlijks feest dat aan het einde van de ramadan gevierd wordt. Eid al-Fitr valt ieder jaar op een andere dag en begint altijd op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling. De jaartelling is gebaseerd op de maancyclus. Eid al-Fitr duurt officieel drie dagen. De eerste dag is het belangrijkst. Het start meteen in de ochtend. Op deze eerste dag vinden de meeste gebeden en feesten plaats.

Wanneer is Suikerfeest 2024?

Wanneer begint Suikerfeest dit jaar? In Nederland en België is het Suikerfeest 2024 vanaf dinsdagavond 9 april tot en met woensdagavond 10 april.

Ondanks dat de datum van Eid al-Fitr dit jaar vaststaat, wordt het niet door alle moslims in Nederland en België op dezelfde dag gevierd. Een deel van de moslims gaat uit van de zichtbaarheid van de maansikkel. Als in Saoedi-Arabië de maansikkel aan de hemel te zien is, kan Eid al-Fitr pas beginnen. Het kan natuurlijk zo zijn dat de maansikkel niet meteen op dinsdag 9 april te zien is, en daarom zullen niet alle moslims op deze dag Eid al-Fitr vieren. Het is dus vooraf nog niet voor iedereen duidelijk wanneer Eid al-Fitr gevierd zal worden.

Bekijk ons aanbod Suikerfeest kaarten

Blog Wanneer Suikerfeest 2

De start van het Suikerfeest voor Turken en Marokkanen

Eid al-Fitr is een islamitisch feest. Naast Turkije en Marokko zijn er nog meer islamitische landen zoals: Saoedi-Arabië, Egypte, Afghanistan, Pakistan, Indonesië en Algerije. Het verschilt per cultuur wanneer Eid al-Fitr exact gevierd wordt.

We hebben het al even benoemd maar niet alle moslims vieren Eid al-Fitr op hetzelfde moment. Marokkanen gaan uit van de zichtbaarheid van de maansikkel in Saoedi-Arabië. Wanneer dit zichtbaar is, kan Eid al-Fitr beginnen! De datum hiervan is niet vooraf te bepalen en kan past op dat moment worden vastgesteld.

Turkse moslims weten vooraf wél op welke datum Eid al-Fitr gevierd gaat worden. Zij gaan meestal uit van astronomische berekeningen. Net zoals bij Marokkaanse moslims, speelt de maancyclus de hoofdrol in deze berekeningen.

Eén ding is zeker: Eid al-Fitr wordt meteen na de Ramadan gevierd. Nu je weet wanneer Suikerfeest gevierd wordt, kun je op tijd een mooi kaartje sturen. Feliciteer hem of haar met het goed afsluiten van de ramadan en wens je dierbaren een gezegend feest!

Wil je nóg meer weten over het Suikerfeest? Je leest het hier.

Bekijk ons aanbod Suikerfeest kaarten

Blog Wanneer Suikerfeest 1

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;