Het Suikerfeest is een islamitisch feest dat begint als de ramadan is afgelopen. Bij het Suikerfeest denken we al gauw aan zoete lekkernijen, maar het gaat natuurlijk véél verder dan dat! Wat is Suikerfeest precies? Hoe wordt het Suikerfeest gevierd? En hoe kun je iemand een fijn Suikerfeest wensen? We beantwoorden al deze vragen voor je!

Wat is de echte naam van het Suikerfeest?

De officiële naam van het Suikerfeest is Eid al Fitr. Dit betekent betekend ‘Het feest van het verbreken van het vasten’. De naam Suikerfeest is heel lang geleden letterlijk vertaald vanuit het Turks (Seker Bayrami) omdat er bij dit feest veel zoetigheden worden gegeten. Het Suikerfeest draait niet alleen om het eten van zoete hapjes zoals baklava, en daarom zijn niet alle moslims het eens met de naam Suikerfeest. Moslims noemen het feest daarom gewoon Eid al Fitr, Ramadanfeest of ‘Het Kleine Feest’.

Wat wordt er gevierd met het Suikerfeest?

Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Het Suikerfeest is een traditioneel feest waar de vastenmaand mee wordt afgesloten. Tijdens dit feest wordt er teruggekeken op de maand van de ramadan. Moslims feliciteren elkaar met het goed afsluiten van de ramadan. Kinderen krijgen cadeautjes, families en vrienden bezoeken elkaar en er worden allerlei lekkernijen gegeten.

Hoe lang duurt het Suikerfeest? Het duurt 3 dagen! Wanneer is het Suikerfeest? Dat heeft alles te maken met de maancyclus. Je leest je hier hoe dit zit en wanneer het Suikerfeest is.

Bekijk ons aanbod Suikerfeest kaarten

Blog Wat is het Suikerfeest 1

Hoe wordt het Suikerfeest gevierd?

Het Suikerfeest begint vroeg in de ochtend. Iedereen gaat op tijd uit bed en trekt zijn of haar mooiste (vaak nieuwe) kleding aan. Na zonsopgang gaan moslims naar de moskee voor het feestgebed. In de moskee wordt ook geld opgehaald voor de armere mensen. Na het Eid al Fitr gebed in de moskee komen families bij elkaar om samen te ontbijten en is het officieel einde ramadan.

Hierna wordt er tijd met elkaar doorgebracht. Iedereen gaat op visite bij familie en vrienden. Samenzijn is belangrijk tijdens het Suikerfeest. Er wordt veel met elkaar gegeten en er worden cadeautjes aan elkaar gegeven. Ook met het geven van cadeautjes wordt er aan de armere gedacht. Elkaar steunen en voor elkaar zorgen is namelijk ontzettend belangrijk voor moslims. 

Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak of Eid al Fitr Mubarak. Hiermee feliciteer je elkaar met de goede afsluiting van de ramadan.

Wat wordt er gegeten tijdens het Suikerfeest?

Met het Suikerfeest wordt er echt uitgepakt met eten. Er worden heerlijke dingen klaargemaakt voor deze bijzondere gelegenheid. Typische hapjes die worden gegeten tijdens het Suikerfeest zijn: baklava, dadels, turks fruit en chebakia. Naast deze zoetigheden wordt er ook hartig gegeten. Denk bijvoorbeeld aan tajines met vlees, couscous en linzensoep.

Kortom, het einde van de vastenmaand wordt uitbundig gevierd met Eid al Fitr! Een feest dat veel verder gaat dan alleen het eten van overheerlijke zoete hapjes. Samenzijn, een bezoek aan de moskee, vergiffenis, cadeautjes en uitgebreid eten met vrienden en familie. Eid Mubarak!

Bekijk ons aanbod Suikerfeest kaarten

Blog Wat is het Suikerfeest 2

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;