1. Home
 2. Magazine
 3. Magazine categorie kerst
 4. Creatieve dingen om te doen met je kerstkaarten

Kerstkaarten: we zijn er gek op! Wanneer je een lieve kerstkaart krijgt wil je deze natuurlijk ook een mooi plekje geven. Meestal is je huis rond de feestdagen al wat voller dan normaal met allerlei kerstdecoratie. Uiteraard wil je niet dat het een kermis wordt in huis met losse frutsels. Doe iets leuks met je kerstkaarten en bundel ze bij elkaar zodat je meteen een echte eyecatcher hebt. Misschien heb jij nog oude kerstkaarten van vroeger waar je iets mee wilt doen. Hoe je het allemaal doet? Wij helpen je graag!

Ideeën kerstkaartjes: Wat te doen met gekregen kaarten?

Kerstkaarten zijn niet alleen leuk om te versturen, maar ook fantastisch om te krijgen. Het is daarom zonde om ze op een stapel op de keukentafel neer te leggen en er niet naar om te kijken. Wij hebben verschillende ideeën verzameld zodat je kan genieten van alle kerstkaarten en lieve kerstwensen.

 • Maak een slinger met kerstkaarten
  Als je dressoir vol staat met schattige kersthuisjes of andere kerstdecoratie, is er geen ruimte om ook nog de kerstkaarten die je ontvangt neer te zetten. Om ruimte in huis te besparen kun je een kaartenslinger maken. Dit is extra leuk wanneer je de slinger tegen een saaie muur hangt.

  Hoe kun je een slinger voor je kerstkaarten knutselen? Zorg voor mooi lint in de afmeting van de muur waar je hem wilt hangen. Zorg dat het lint een klein beetje naar beneden hangt en niet strak is gespannen. Maak het lint aan beide kanten vast met een punaise of maak het met een knoopje ergens aan vast. Wanneer je een kerstkaart ontvangt kun je deze aan het lint hangen met een klein knijpertje. Een houten wasknijper kan natuurlijk ook.

  Tip: als je houten wasknijpers gebruikt, kun je ze in een echte kerstkleur spuiten zoals goud of rood.

 • Maak een kerstboom van kerstkaarten
  We hebben deze tip al eerder kort genoemd in de blog: de leukste alternatieven voor een kerstboom. Heb je een kale muur of een saaie deur? Dan is dit dé plek waar je de kerstboom van kaarten gaat maken! Plak de kerstkaarten die je ontvangt in de vorm van een kerstboom op je muur of deur met plakstrips of een ander soort dubbelzijdig tape.

  Bij het maken van een kerstboom van kerstkaarten is het handig als je bovenaan begint. Wanneer je nieuwe kerstkaarten ontvangt, kun je steeds een rij eronder maken. Eigenlijk maak je de vorm van een piramide. Plak de eerste kaart bovenaan, hieronder plak je er twee, daaronder drie en ga zo maar door.

 • Maak een kerstkaartenhouder
  Zelf een kerstkaarten houder maken klinkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het niet! Er zijn verschillende manieren om een kaartenhouder te maken maar wij hebben uiteraard de beste variant voor je uitgekozen: een kerstkaartenhouder van klei. Je kunt met klei namelijk alle vormen en kleuren maken die je zelf mooi vindt.

  Pak een stuk van de zelfdrogende klei en bepaal welke vorm je gaat maken. Wil je een balkje, een bolletje of de vorm van een ster of kerstboom? Als je voor een ingewikkelde vorm gaat kun je het best een klei vormpje gebruiken. Als je de juiste vorm hebt gemaakt, maak je hierin een gleuf met een oud pasje. Laat het oude pasje zitten of zet er een stukje karton in. Bij het drogen kan de klei namelijk een beetje gaan krimpen. Wanneer de klei helemaal droog is haal je het pasje of stukje karton eruit en kun je de kerstkaartenhouder verven in een echte kerstkleur.

  Helemaal droog en naar wens? Zet de houder neer op een goede plek en zet je kerstkaart erin! Zet de houders bijvoorbeeld neer op een kastje of dressoir die verder helemaal leeg is. Zo vallen je kaarten extra op, en voorkom je dat het rommelig wordt.

  Tip: als je meerdere kerstkaarten ontvangt en ze allemaal in een houder wilt zetten, kun je voor de afwisseling verschillende vormen maken.

 

Hallmark kerstkaarten

 

Bekijk ons aanbod kerstkaarten

Wat kun je doen met oude kerstkaarten?

Waarom zou je al je oude kerstkaarten onder het stof laten liggen terwijl je er ook iets leuks van kan maken? Wij zochten uit wat je ermee kunt doen!

 • Kijkdoos maken kerst sferen
  Waarschijnlijk heb je als kind wel eens een kijkdoos gemaakt met mooie plaatjes. Je kunt dit natuurlijk ook van je oude kerstkaarten doen. Knip de figuurtjes uit de kaarten en plak ze in de doos. Plak op de wanden juist de achterkant van de kerstkaarten zodat je de geschreven kerstwensen ook ziet. Plak eventueel nog een lampensnoertje in de doos en doe er wat nepsneeuw in.

 • Oude ansichtkaarten kerst lijst maken
  Heb jij één hele speciale kerstkaart? Lijst hem in en zet hem neer of hang hem op tijdens de kerstperiode. Als je heel veel kerstkaarten hebt kun je een grote kerstcollage maken! Zorg voor een grote fotolijst. De achterkant van een fotolijst is meestal gemaakt van hardboard. Haal dit hardboard uit de lijst en plak de voorkant hiervan (dus de kant die je ziet) helemaal vol met de oude kerstkaarten. Zorg dat alles bedekt is, en er geen stukje van het hardboard meer zichtbaar is. Helemaal tevreden? Doe het beplakte hardboard weer terug in de lijst en je wanddecoratie is af!

 • Een kerst weckpotje maken
  Heb jij je winterthee in een weckpotje zitten? Of kaneelstokjes? Of ga jij voor het kerstdiner een toetje maken die je in een weckpotje serveert? Gebruik je oude kerstkaarten om hier een echt kerstpotje van te maken. Het is heel simpel! Meestal is de bovenkant van een weckpotje rond. Pak je oude kerstkaarten erbij en kijk welke kaart het best in dat rondje past. Trek de bovenkant van het potje over op de kaart en knip deze uit. Lijm het rondje op de weckpot en je kerstpotje is klaar.

Met deze blog heb je vast genoeg ideeën gekregen om je kerstkaarten op een toffe manier te presenteren. Zo kun je optimaal van je nieuwe en oude kerstkaarten genieten!


Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;