Knutseltips voor kerst

Knutselen voor kerst is een gezellige activiteit waarvoor je nooit te oud bent! We zetten de leukste knutseltips voor kerst voor je op een rij, zodat je in december leuke ideeën hebt en er een extra gezellige maand van maakt met elkaar.

Kerst knutseltips

Kinderknutsel tips: Knutselen voor kerst met kinderen

Er zijn zoveel leuke ideeën op het gebied van knutselen met kinderen voor de kerstdagen. Wat dacht je van mooie kerststerren maken van gekleurd papier, die je op kunt hangen voor het raam? Of van ijslollystokjes een arreslee maken die je met lijm in elkaar zet? Ook is het leuk om met raamstiften aan de gang te gaan en ze besneeuwde bergtoppen of een grote kerstboom op het raam te laten tekenen.

Zelfs met eten kun je creatief zijn, bijvoorbeeld wanneer ze iets mogen maken voor het kerstdiner op school. Wij vertellen je graag hoe je kids met een mooie en verantwoorde snack op school kunnen aankomen. 

Paprika/komkommer kerstboompjes knutselen voor het kerstdiner op de basisschool:

Dit heb je nodig:

 • Gekleurde paprika's
 • Komkommer
 • Cocktailprikkers

Zo maak je het:

Snijd de paprika’s in smalle reepjes en prik 4 stukjes op een cocktailprikker. Snijd ze langs de zijkanten schuin af naar beneden, waardoor je een driehoek vorm krijgt. Snijd de komkommer in rode schijfjes en prik de cocktailprikker met paprika hierop. Zo heb je een gezond kerstboompje die de kinderen kunnen eten tijdens het kerstdiner!

Tip: maak het ietsje mooier (en moeilijker) en snijd het bovenste stukje paprika met een scherp mesje in een stervorm als piek.

Knutseltips: Knutselen voor kerst met volwassenen

Heb je plannen om kerst te vieren met familie en vrienden? Nodig alvast wat mensen uit tijdens een pre-kerst knutsel borrel. Gezellig en creatief tegelijk, waardoor je direct in de december modus komt. Wat ga je maken?

Knutsel met elkaar de menukaarten voor het kerstdiner met mooi papier en handlettering stiften. Óf maak van vilt voor elke gast een kerstsok waar een cadeautje in past en leg deze op het bord tijdens het kerstdiner.

Kerstsokken van vilt maken voor kleine cadeautjes tijdens het kerstdiner:

Dit heb je nodig:

 • Vilt
 • Naald en draad
 • Schaar
 • Lijm

Zo maak je het:

Knip het vilt in de vorm van een grote kerstsok en doe dit x 2 (bijvoorbeeld in een andere kleur). Leg de twee vilten vormen op elkaar en naai ze op elkaar met naald en draad. Hiervoor hoef je echt geen professionele naaister te zijn, want een paar steekjes en wat lijm ertussen zijn al stevig genoeg. Laat de bovenkant open, want hier gaat het cadeautje in. Knip leuke vormen uit de andere kleuren vilt en lijm deze erop. Knip bijvoorbeeld kerststerren of plak de namen van de gasten in kant-en-klare letters van vilt op elke sok. Laat even drogen, pak de cadeautjes leuk in, stop ze erin en leg de sokken met cadeautjes op de borden. Zo heb je gelijk de tafelschikking geregeld. Geen kerstdiner? Hang ze dan op onder het raam of bij de open haard voor het echte kerstgevoel.

Tip: dit knutselwerkje is ook prima te doen met kinderen vanaf 6 jaar.

Baby- en Peuterknutsel tips: Knutselen voor kerst met baby’s en peuters

De opties voor knutselen met jonge kinderen zijn vaak beperkt, want de motoriek is bij echte kleintjes natuurlijk nog niet zo goed ontwikkeld. Toch kan je ze lekker mee laten doen met leuke kerstactiviteiten, waardoor ze hoge ogen gooien tijdens de feestdagen met hun schattige knutselwerkjes. Denk bijvoorbeeld aan een zakje met watten vullen en deze op een tekening plakken als ‘baard van de kerstman’ of een handafdruk met vingerverf in kerstkleuren.

Een ander leuk idee om te maken met jouw kleintje is kerstdecoratie om voor het raam te hangen. Maak bijvoorbeeld een knutselwerkje met papier in de vorm van een kerstboom. Wedden dat jou kind super trots is als dit kunstwerk straks voor het raam hangt?!

Baby- en peuter knutseltips: Kerstboom knutselen met peuters:

Dit heb je nodig:

 • A3 vel met groen of gekleurd papier
 • Schaar
 • Vingerverf
 • Touwtje om de kerstboom mee op te hangen

Zo maak je het:

Knip uit het A3 vel een kerstboom. Vouw het blad door midden om een mooie symmetrische vorm te krijgen. Laat de kleine met zijn of haar vingertjes de kerstboom versieren. Hele handjes in de verf mag ook! Wanneer het droog is, hang je het kunstwerk aan een touwtje voor het raam of op een prikbord.

Met deze inspiratie en knutseltips heb je nu vast zin gekregen om creatief aan de slag te gaan! Of je nu met kleintjes knutselt of een creatieve middag met vrienden plant, kerstknutselen brengt hoe dan ook plezier en warmte in je huis. Vergeet niet om je creaties te delen en anderen te inspireren om ook iets moois te knutselen. Fijne kerstdagen en veel knutselplezier!

Kerst knutseltips

Welke kerstkaart ga jij binnenkort sturen?

; ;