1. Home
  2. Magazine
  3. Magazine categorie geloof
  4. Wat is de ramadan en wanneer wordt het gevierd?

Ieder jaar rond dezelfde periode doen moslims mee aan de ramadan en wordt er gevast. Dit is een speciale maand voor moslims over de hele wereld. Benieuwd hoe het allemaal precies zit? Mag je helemaal niks eten tijdens de ramadan? Wat is de reden van ramadan? Wanneer is de ramadan? Wij leggen je graag uit wat dit islamitische feest inhoudt.

Wat is ramadan?

De ramadan is een heilig feest waarin moslims een maand lang vasten. Tijdens deze maand herdenken moslims dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. Deze boodschap staat beschreven in de Koran.

Tijdens de vastenmaand mag er van zonsopkomst tot zonsondergang niet gegeten en gedronken worden. Daarnaast mag je ook niet roken en geen gemeenschap hebben. Wanneer is het met ramadan etenstijd? Het ontbijt wordt gegeten vóór zonsopkomst. Hierna is ook het eerste gebed van de nieuwe dag. Deze maaltijd wordt suhoor genoemd. Als de zon ’s avonds onder is mag er weer gegeten worden. De avondmaaltijd wordt gegeten na het avondgebed. Deze maaltijd wordt iftar genoemd en wordt meestal met de hele familie gegeten.

Wanneer is de ramadan?

De ramadan begint nooit ieder jaar op dezelfde datum. Dit komt omdat de start van de ramadan te maken heeft met de maancyclus. De ramadan begin op het moment dat de nieuwe maan zichtbaar is. De ramadan vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Een deel van de moslims gaat uit van de berekeningen, zodat ze vooraf precies weten wanneer de ramadan van start gaat. Het andere deel van de moslims begint echt pas met de ramadan als de nieuwe maan zichtbaar is. Hierdoor kan het ook voorkomen dat niet alle moslims op exact hetzelfde moment beginnen met de ramadan.

Wanneer is ramadan 2024? Ramadan 2024 begin offcieel op zondag 10 maart bij zonsondergang. De ramadan duurt een maand en zal daarmee eindigen op donderdagavond 9 april 2024. Einde ramadan, betekent het begin van het Suikerfeest. Wat het Suikerfeest precies is lees je hier.

Waarom de ramadan?

Voor moslims zijn er een aantal verplichtingen te doen in het leven. Dit zijn de vijf zuilen. Eén van de vijf zuilen is meedoen aan de ramadan. De vijf zuilen van de islam zijn:

  1. Geloofsbelijdenis
  2. Het gebed
  3. Het geven van aalmoezen (verplichte liefdadigheid)
  4. Vasten tijdens de ramadan
  5. De bedevaart naar Mekka

Bekijk ons aanbod Eid Mubarak kaarten

Blog Wat is Ramadan 2

Wat is het doel van de ramadan? Dat is om de band met Allah te versterken en ontwikkelen, én om de ziel en het lichaam te zuiveren. Het vasten zorgt ook voor discipline en respect voor de medemens. De ramadan staat naast het vasten in het teken van liefdadigheid en samenhorigheid.

Uitzonderingen van de ramadan

Bijna alle moslims doen mee aan de ramadan. Toch zijn er een aantal uitzonderingen volgens de islam. Je hoeft pas mee te doen aan de ramadan vanaf de puberteit. Jonge kinderen hoeven daarom deze maand niet te vasten. Daarnaast ben je ook niet verplicht om mee te doen wanneer je ongesteld bent, zwanger bent, borstvoeding geeft, ziekt bent, oud bent of op reis bent.

Deze groep mensen compenseren dit door iets anders goeds te doen. Dit wordt meestal gecompenseerd door iets te geven aan de armeren zoals een cadeau of een maaltijd. Sommige moslims halen de vastenperiode op een later moment in.

Nu je weet waarom de ramadan een belangrijke maand is voor moslims, kun je hen een fijn ramadan wensen. Dit doe je door ‘ramadan mubarak’ te zeggen! Wens elkaar een gezegende ramadan en veel gezondheid met een lieve kaart.

Bekijk ons aanbod Eid Mubarak kaarten

Blog Wat is Ramadan 1

 

Welke kaart ga jij binnenkort sturen?

; ;